Ruská volební komise povolila využívat Stalina v předvolební kampani

Ruská ústřední volební komise povolila používat obraz bývalého sovětského diktátora Josifa Stalina v předvolební kampani. Ruské zákony zakazují agitovat s užitím obrazů lidí, kteří za danou stranu nekandidují, podle komise se to ale netýká kreseb a uměleckých vyobrazení. Píše to web listu Kommersant s odvoláním na mluvčí komise. Volby do Státní dumy, dolní komory parlamentu, budou v Rusku v září.

Mluvčí komise Majja Grišinová zdůvodnila rozhodnutí argumentem, že umělecké ztvárnění nelze ve smyslu zákona považovat za vyobrazení politika. Zákon, který zakazuje využívání obrazů osob, které nekandidují, platí v Rusku od letošního jara. O zákaz využívání Stalinova obrazu požádal novosibirský zastupitel Alexandr Lebeděv, který nedávné otištění diktátorova portrétu v listě Pravda označil za porušení zákona.

Rozhodnutí komise potěšilo hlavně ruské komunisty, kteří Stalinův stylizovaný portrét hodlají hojně využívat ve své agitaci. Strana rozhodnutí označila za „závan čerstvého vzduchu“ a slíbila, že Stalinův obraz bude využívat co nejvíc. Bývalý sovětský vůdce je mezi mnoha Rusy stále populární, jeho éru spojují s dosažením velmocenského postavení země.

Ruská Státní duma
Zdroj: Reuters

Měnit předvolební kampaň naopak neplánuje nejsilnější strana Jednotné Rusko, která je hlavním politickým nástrojem prezidenta Vladimira Putina. Protože ale Putin sám nekandiduje, jeho tvář se ve volebních materiálech neobjeví. Strana nehodlá používat ani jakákoli kreslená vyobrazení tváří včetně prezidenta, zato prý svou kampaň založí na Putinových citátech.

Podle politologa Jevgenije Minčenka vyhovuje rozhodnutí komise především komunistům a případně také stranám založeným na ideologii, jako je například Vlast. „A samozřejmě i všem, kteří kandidují v jednomandátových okrscích (pozn. - Duma se volí smíšeným systémem, polovina proporčně a polovina většinově) a přijde jim vhod používat vyobrazení obyčejných lidí“, uvedl pro Kommersant. Dodal ale, že nevidí moc smyslu v tom, aby strany měsíc před volbami měnily plakáty. Rusové budou volit poslance Dumy v neděli 18. září.