Řecká vláda těsně získala důvěru parlamentu. Zažehnala tak krizi kvůli dohodě s Makedonií

Řecká vláda získala důvěru parlamentu (zdroj: ČT24)

Poté, co koalici opustila pravicová strana Nezávislí Řekové (ANEL), jejíž šéf a ministr obrany Panos Kammenos rezignoval kvůli nesouhlasu s dohodou o názvu sousední Makedonie, požádal premiér Alexis Tsipras o důvěru vládě. Podpořilo ji ve středu 151 poslanců ze 300, což otevírá cestu k parlamentnímu schválení makedonské dohody, uvedla agentura Reuters.

Vládu Tsiprasovy levicové strany Syriza disponující 145 křesly se před hlasováním rozhodlo podpořit pět rebelujících poslanců strany ANEL a klíčový 151. hlas přislíbil dodat zástupce opoziční proevropské strany Potami Spyros Danellis.

„Řecký parlament vložil důvěru ve stabilitu… Získali jsme důvěru s naším jediným záměrem nadále naplňovat potřeby a zájmy Řeků,“ řekl po hlasování Tsipras. Premiér chtěl hlasováním znovu získat legitimitu pro svůj kabinet. V případě neúspěchu by zemi hrozily předčasné volby.

Kompromisní dohodu o názvu podepsal premiér Tsipras už vloni. Klíčovým prvkem bylo, že sousední země přijme název Severní Makedonie.

Řečtí konzervativci, k nimž patří i Kammenos, s tím ale nesouhlasí, protože podle nich by země neměla ve svém názvu jméno Makedonie používat vůbec. Jsou přesvědčeni, že toto označení historicky náleží severořecké provincii a jeho používání cizím státem ohrožuje suverenitu Řecka.

„Tato dohoda poškozuje národ,“ řekl před hlasováním šéf nejsilnější opoziční strany Nová demokracie Kyriakos Mitsotakis, jehož konzervativci hlasovali proti vládě. Dodal, že jediným řešením současné situace jsou předčasné volby.

Horizont: Řecký premiér politickou krizi prozatím přečkal (zdroj: ČT24)