Protesty proti Lukašenkovi pokračují, režim houfně zatýká. Česko podpoří běloruské studenty

Protesty v Bělorusku pokračují (zdroj: EBU)

Běloruská policie během nedělních protestů proti vládě autoritářského prezidenta Alexandra Lukašenka zadržela 317 lidí. Zatýkala jak v hlavním městě Minsku, tak na řadě dalších míst po celé zemi, oznámilo běloruské ministerstvo vnitra. Podle agentury Reuters bylo za bezmála šedesát dnů protestů zadrženo přes třináct tisíc lidí. České ministerstvo školství se rozhodlo podpořit běloruské studenty.

V centru Minsku se v neděli sešly desítky tisíc lidí, kteří požadovali propuštění politických vězňů. Reakce pořádkových složek byla ale nekompromisní. K rozehnání demonstrantů použily vodní děla. 

Záběry z Minsku ukazují davy lidí, které mířily do centra, a maskované příslušníky bezpečnostních složek odvádějící protestující do minibusů. Po celé zemi bylo zatčeno podle tamních úřadů 317 lidí. Podle opozičního portálu Nexta se protestu jenom v Minsku zúčastnilo přes sto tisíc lidí.

Litva a Polsko se v reakci na vývoj situace rozhodly dočasně odvolat na konzultace své velvyslance v Bělorusku. Podle litevského ministra zahraničí Linase Linkevičiuse přispěje odvolání velvyslanců z Běloruska ke snížení napětí.

„Dohodli jsme se s běloruskou stranou, že dočasné odvolání velvyslanců (Litvy a Polska) na konzultace bude sloužit ke snížení napětí,“ sdělil Linkevičius v prohlášení. Bělorusko v pátek učinilo stejný krok se svými velvyslanci v Litvě a Polsku a obě země vyzvalo ke stejnému rozhodnutí.

Česko podpoří studium Bělorusů na zdejších vysokých školách

České ministerstvo školství podpoří studium Bělorusů na vysokých školách v tuzemsku. Na jednoho běloruského studenta poskytne úřad vysoké škole pro tento akademický rok až 150 tisíc korun.

Peníze půjdou jak na studenty nově přijaté ke studiu v Česku, tak i na posluchače přijíždějící na krátkodobé studijní pobyty. Ministerstvo to uvedlo v tiskové zprávě.

Podpora je určena (…) pro studenty obávající se pokračovat ve studiu v Bělorusku za současné situace nebo studenty, jimž bylo studium na vysoké škole v Bělorusku znemožněno.
Pavel Doleček
náměstek pro vysoké školy, vědu a výzkum

Svou podporu pro běloruské zájemce o studium v České republice již dříve vyjádřili i samotní zástupci vysokých škol. Některé školy pro studenty a vědce z Běloruska otevřely stipendijní programy.

Například Masarykova univerzita v Brně nabízí pobytové stipendium pro dvacet studentů ve výši deset až dvacet tisíc korun měsíčně. Olomoucká Univerzita Palackého nabídla vybraným studentům a akademikům z Běloruska mimořádná stipendia na studijní či badatelskou stáž ve výši téměř 900 tisíc korun.

Cichanouská se zúčastní konference v Bratislavě

Hlavní tvář běloruské opozice Svjatlana Cichanouská se má v úterý v Berlíně setkat s německou kancléřkou Angelou Merkelovou. Před setkáním osmatřicetiletá politička uvedla, že odsouhlasené sankce znamenají „malé vítězství“, ale měly by se rozšířit, o čemž se bude snažit kancléřku přesvědčit.

Cichanouská zároveň očekává, že schůzka s německou kancléřkou se ponese v duchu „vřelého rozhovoru mezi dvěma ženami, z nichž jedna žádá pomoc pro svoji zemi a druhá je velmi ochotná ji nabídnout“.

Politička se poté zúčastní mezinárodní konference Globsec v Bratislavě, uvedl běloruský list Naša Niva na svém webu s odvoláním na její štáb. Diskuse s Cichanouskou o demokratické transformaci Běloruska figuruje v programu bratislavské konference o čtvrtečním odpoledni.

obrázek
Zdroj: ČT24

V prezidentských volbách v srpnu se Cichanouská stala hlavní vyzývatelkou Alexandra Lukašenka. Po volbách úřady pošesté vyhlásily Lukašenka vítězem, vzápětí ale v zemi vypukly největší protesty za celou éru autoritářského vůdce. Cichanouská byla následující den donucena k odjezdu do Litvy. Od té doby je v exilu.

Opozice i demonstranti pokládají Lukašenkovo oficiálně oznámené vítězství v prezidentských volbách s více než 80 procenty hlasů za zfalšované; v Minsku se od té doby každou neděli scházejí desítky tisíc lidí.

Výsledky hlasování neuznává ani Evropská unie, která v pátek uvalila sankce na čtyřicet běloruských činitelů.