Proč vraždí až druhá generace přistěhovalců? Rozchod s rodiči a fascinace násilím, říká expert

Po útocích v Paříži a Bruselu se jako důvody radikalizace potomků přistěhovalců do Evropy často zmiňuje neúspěšná integrace. Podle odborníka na extremismus Oliviera Roye jsou ale tito lidé spíše fascinováni násilím, které vidí ve filmech a na internetu. Pijí taky alkohol a o náboženství se nestarají. Francouzský premiér Manuel Valls stále věří, že islám je slučitelný s evropskými hodnotami, i když si to řada lidí nemyslí.

Neschopnost integrace druhé generace přistěhovalců do společnosti začala být hojně zmiňována už po útoku na redakci satirického týdeníku Charlie Hebdo. Stejně jako u atentátů v Paříži a v Bruselu za ním stáli mladí muslimští extremisté.

Zejména Francii a Belgii je vyčítáno, že dovolily vznik muslimských ghett – třeba z bruselské čtvrti Molenbeek se stala křižovatka evropského džihádu. Mladí radikálové se odcházejí vycvičit na Blízký východ a pak se vrací na Západ za účelem terorismu.

Francouzský vědec Roy ale varuje před unáhlenými závěry. „Nemyslím si, že islámská radikalizace je výsledkem neschopnosti se integrovat. To je jen pseudoproblém. Mnoho mladých lidí, kteří zvedají prapor džihádu, jsou dobře integrováni. Mluví francouzsky, anglicky a německy. Problém není nedostatek kulturní integrace. Dokonce i poté, co se rozejdou se svou společností, zastávají západní model. Je to nihilistické, a vůbec to není v souladu s islámskou tradicí,“ uvedl expert v rozhovoru pro německý magazín Qantara.

V Itálii dva mladí lidé prostě zavraždili svého vrstevníka. Když je zadrželi, jediný důvod, který uvedli, byl, že chtěli zažít, jaké to je někoho zabít. Tisk je označil za blázny. Kdyby ale před vraždou provolávali Alláhu Akbar, byli by považováni za teroristy.
Olivier Roy
odborník na extremismus
obrázek
Zdroj: ČT24

Řada mladých je podle něj fascinována estetikou násilí, kterou znají z nejrůznějších filmů a her. „V tomto smyslu jsou spíš jako studenti, kteří stáli za masakrem na střední škole v Columbine,“ podotkl Roy s tím, že třeba Islámský stát neláká jen muslimy, ale i mladé lidi, které náboženství nezajímá.

„Tito mladí lidé nepocházejí z muslimské komunity. Většina z nich nemá náboženské vzdělání a zřídka navštěvují mešitu. Téměř všichni se dříve dopustili menších přestupků. Pijí alkohol a berou drogy,“ poznamenal expert.

Muslimská komunita v Paříži
Zdroj: Mousse/ČTK/ABACA

Mezi útočníky z Bruselu a z Paříže byli i sourozenci. „Jsou to mladí lidé, kteří se radikálně rozešli s generací svých rodičů, která jim příliš nevštěpovala islámskou kulturu. Tím, že jsou radikální, se považují za lepší muslimy. Jejich rodiče je v Evropě odsuzují, na rozdíl třeba od Palestinců, kteří násilné činy svých potomků chválí,“ konstatoval Roy.

Většina mladých džihádistů se díky radikalizaci cítí „znovuzrozená“ – dostanou novou chuť do života. „To je důvod, proč existuje tak málo džihádistů, jež jsou součástí první generace přistěhovalců, která ještě vyrostla v tradiční islámské víře,“ podotkl Roy.

Valls: Islám je slučitelný s demokracií

Slučitelnost islámu a francouzských hodnot obhajoval v nejnovějším rozhovoru pro list Libération francouzský premiér Valls. „Věřím ve svou zemi, v její poselství a její univerzální hodnoty. Byl bych rád, kdybychom byli schopni dávat najevo, že islám, velké světové náboženství a druhé náboženství Francie, je naprosto slučitelný s republikou, demokracií, našimi hodnotami, rovností mezi muži a ženami,“ prohlásil Valls.

Francouzský premiér Manuel Valls
Zdroj: Ramzi Boudina/Reuters

„Někteří tomu nechtějí věřit, většina našich občanů o tom pochybuje, ale já jsem přesvědčen, že to je možné,“ řekl šéf socialistické vlády. „Proto bychom měli chránit naše spoluobčany muslimského vyznání nebo kultury před stigmatizací, protimuslimskými činy. Měli bychom je chránit také před salafistickou ideologií,“ dodal.

Většina britských muslimů by zakázala homosexualitu, ukázal průzkum

V Británii se otázkou integrace muslimů do společnosti zabývá televizní dokument, který ve středu odvysílá stanice Channel 4. Součástí pořadu je také průzkum společnosti ICM, podle něhož by mimo jiné 52 procent britských muslimů zakázalo homosexualitu a 56 procent sňatky homosexuálů.

Podle bývalého šéfa vládní komise pro rovnost a lidská práva Trevora Phillipse to ukazuje, kolik liberálních názorů bylo v uplynulých dvou desetiletích založeno na mylné představě, že muslimové jsou Britové jako jiní. Phillips se domnívá, že „integrace muslimů bude pravděpodobně nejobtížnějším úkolem, jakému jsme kdy čelili“.

Na druhou stranu celých 86 procent muslimů uvedlo, že cítí silné pouto vůči Velké Británii a 78 procent jich prohlásilo, že se chtějí integrovat.