Přívaly sněhu i deště. Kvůli extrémnímu počasí jsou statisíce domácností v USA bez proudu

Statisíce domácností a podniků se v úterý ocitly bez proudu poté, co západní i východní pobřeží Spojených států zasáhly silné srážky spojené s prudkým větrem. Na severovýchodě země komplikuje život pozdní zimní bouře, při níž v New Yorku a okolních státech místy napadlo i více než půl metru sněhu. Kalifornie se mezitím potýkala s novými přívaly deště, které vyústily v záplavy a evakuaci tisíců obyvatel. Během středy meteorologové očekávají ústup extrémního počasí na obou koncích USA.

Sněžení zasáhlo v noci na úterý oblast od státu Pensylvánie až po Maine a nejsilnější bylo v kopcovitých oblastech dál od pobřeží. Obec Indian Lake na severu New Yorku hlásila 79 centimetrů nového sněhu a podle newyorské guvernérky Kathy Hochulové může na některých místech do konce dvoudenní bouře napadnout dalších třicet centimetrů.

Jinde byly úhrny výrazně nižší a v pobřežních oblastech měly srážky podobu deště, což zase vyvolávalo obavy ze záplav.

Severovýchod USA zasáhlo mohutné sněžení
Zdroj: ČTK/AP/Ben Garver

Sníh na severovýchodě

Těžký, mokrý sníh a silný vítr lámaly stromy a narušovaly elektrické vedení. V New Yorku bylo v úterý večer asi 75 tisíc odběratelů bez proudu, podobná čísla hlásily také státy Maine a New Hampshire, o něco nižší pak Massachusetts a Vermont, informovala agentura AP.

Na letištích napříč zasaženou oblastí bylo zrušeno přes dva tisíce spojů. Žádné oběti na životech úřady po prvním dni bouře nehlásily.

Déšť v Kalifornii

Přes 300 tisíc zákazníků bez elektřiny evidovala také vláda v Kalifornii, kde novou vlnou srážek pokračovalo zimní období s mimořádně vysokým úhrnem deště a sněhu. Nejlidnatější americký stát se v posledních letech potýká s vážným nedostatkem vláhy, v posledních měsících se zde však střídají zimní bouře a jevy označované jako „atmosférická řeka“, které přináší vlhkost od Pacifiku.

Podle deníku Los Angeles Times aktuálně Kalifornie zažívá jedenáctý takovýto úkaz od začátku zimy. Půda byla už před jeho příchodem na mnoha místech zcela promáčená, případně ji pokrýval sníh, který nyní taje. Nové srážky rozvodnily místní řeky na více než deseti místech, píše Los Angeles Times, podle kterého úřady vydaly desítky varování před záplavami. Podle listu San Francisco Chronicle se tisíce evakuovaných obyvatel možná do svých domovů nebudou moci vrátit několik dní.

Ani v Kalifornii v úterý úřady nehlásily úmrtí spojená s extrémním počasím. To se postupně přesouvalo na jih státu do oblasti Los Angeles, kde rovněž platily výstrahy ohledně záplav.