Při srážce autobusů zemřelo u Drážďan devět lidí

Drážďany – Při srážce polského a ukrajinského autobusu na dálnici nedaleko Drážďan zemřelo v noci na dnešek devět lidí. Dalších asi sedm desítek osob utrpělo těžká zranění, z toho 40 těžká. Podle informací policie narazil polský autobus do ukrajinského, pak prorazil středová svodidla a vjel do opačného směru. Tam se srazil ještě s mikrobusem.

Všechny oběti jsou Poláci - zemřelo sedm z devíti pasažérů minibusu a dva cestující z autobusu. Počet mrtvých se může ještě zvýšit, protože deset ze čtyřiceti těžce zraněných je v ohrožení života, uvedl velitel hasičů Andreas Rümpel.

Na místě bylo několik hodin nasazeno 150 záchranářů a hasičů, kteří se snažili vyzvednout převrácený autobus. Kvůli havárii byla v úseku mezi dvěma sjezdy na Drážďany v obou směrech uzavřena dálnice A4, která protíná Německo západovýchodním směrem a pokračuje na východě do Polska a na západě do Nizozemska.

Polský dvoupatrový autobus Setra, který nehodu podle všeho způsobil, patřil cestovní agentuře Sindbad a byl na cestě z Katovic do Leverkusenu. Vezl 65 pasažérů, posádku tvořili dva řidiči a stevard. Vlastník autobusu uvedl, že vozidlo prošlo začátkem července technickou prohlídkou a že oba řidiči byli zkušení. Také polské dopravní orgány sdělily, že firma Sindbad byla spolehlivým dopravcem a při pravidelných kontrolách nikdy neměla problémy.

Havárie polského a ukrajinského autobusu u Drážďan
Zdroj: ČTK/AP/Roland Halkasch