Při přestřelce u amerického konzulátu v saúdské Džiddě zemřeli dva lidé

Nedaleko amerického konzulátu v saúdskoarabské Džiddě se ozbrojený muž dostal do přestřelky se členy bezpečnostních sil. O život podle agentury Reuters přišel nepálský strážce a také samotný útočník. Nikomu z amerických občanů se nic nestalo. Případ vyšetřuje policie. Konzulát USA se cílem útoku stal v minulosti už několikrát.

„Člověk v autě zastavil nedaleko amerického konzulátu v Džiddě, vystupoval z něho a v ruce držel střelnou zbraň,“ citovala saúdskoarabská agentura SPA mluvčího policie.

Zakročili proti němu členové ostrahy konzulátu a ozbrojenec při přestřelce zemřel. Nepálský pracovník soukromé bezpečnostní agentury utrpěl zranění a zemřel.

Opakované útoky

Agentura Reuters upozorňuje, že americký konzulát se cílem útoku stal už několikrát. V roce 2016 nedaleko místa, kde se budova nachází, přišel o život sebevražedný atentátník a dva další lidé utrpěli zranění.

V roce 2004 do sídla konzulátu vtrhlo pět lidí s bombami a puškami. Zabili čtyři saúdskoarabské členy ochranky u konzulátu a pět saúdskoarabských zaměstnanců uvnitř budovy. Tři útočníci zemřeli, dva byli zatčeni. Útoky proti lidem ze Západu pracujícím v Saúdské Arábii a dalším cílům byly tehdy součástí kampaně teroristické organizace al-Káida s cílem sesadit vládnoucí dynastii Saúdů.