Před sopkou na Bali prchly tisíce lidí. Slyšíme rány z výbuchů, říká evakuovaný Čech

Evakuovaný Čech: Jsme asi 20 kilometrů od sopky. Slyšíme výbuchy (zdroj: ČT24)

Na indonéském ostrově Bali bylo kvůli sopce evakuováno už přes 35 tisíc lidí. Vulkán Agung ožil po více než půl století. Jeho aktivita stále sílí, úřady už zvýšily varování pro okolí hory na čtvrtý, tedy nejvyšší stupeň. Poslední erupce si v 60. letech vyžádala víc než tisícovku obětí a stovky zraněných. Na místě jsou tisíce turistů, Česká televize mluvila s jedním z evakuovaných Čechů.

V okolí vulkánu je až do vzdálenosti 12 kilometrů vyhlášena uzavřená zóna se zakázaným přístupem. Vulkanolog Gede Suantika pracující pro indonéskou vládu označil situaci za „znepokojivou“. „Panují obavy, že dojde k náhlé erupci,“ citovala experta agentura DPA.

V blízkosti sopky žije asi 80 000 lidí, mnozí v bídných podmínkách. Více než 35 000 z nich opustilo své příbytky. Někteří doborovolně, na jiné se vztahuje povinná evakuace. Vláda lidem poskytla nákladní auta a převáží je do nouzových útočišť ve školách, sportovních halách, ale i na otevřená prostranství.

Kvůli možnému ohrožení erupcí byli v pátek a v sobotu evakuováni i hosté z českého Relax Resortu ve vesnici Kubu v blízkosti vulkánu. Odjeli do městečka Lovina v jiné části ostrova. „Všichni berou momentální situaci reálně a sportovně,“ uvedli zástupci resortu na Facebooku.

Evakuovaní obyvatelé Bali
Zdroj: Firdia Lisnawati/ČTK

Česká televize mluvila s jedním z evakuovaných Čechů. „Odvezli nás vzdušnou čarou asi dvacet kilometrů od sopky. Všichni tvrdí, že se tady nic stát nemůže, jsme za kopcem. Jednou za dvě až tři hodiny slyšíme ránu z výbuchu,“ popisuje Roman Mrázek.

Lety na mezinárodním letišti na Bali zatím nejsou omezovány a podle cestovních kanceláří není zbytek ostrova zvýšenou aktivitou sopky Agung nijak postižen.

Indonésie má téměř 130 aktivních sopek, což je více než kterákoli jiná země na světě. Agung je s výškou 3142 metrů nad mořem nejvyšší horou na Bali. Leží na severovýchodě ostrova, vzdálená přes dvě hodiny jízdy autem od známých turistických letovisek. Přesto je častým cílem návštěv skupin zahraničních turistů.