Poslední zahraniční turné. Obama ho zahájil v Řecku

Americký prezident Barack Obama v Řecku v úterý zahájil svou zřejmě poslední zahraniční cestu ve funkci. Jeho dvoudenní návštěvu provázejí přísná bezpečnostní opatření mimo jiné kvůli protestům, které večer zasáhly Atény. Obama se během návštěvy vyjádřil taky k migrační krizi a evropské země vyzval k větší solidaritě s Řeckem. Migrační krize byla také tématem úterní Devadesátky se šéfem Organizace pro pomoc uprchlíkům Martinem Rozumkem.

Během schůzky s prezidentem Prokopisem Pavlopulosem se šéf Bílého domu vyslovil ve prospěch „silné, jednotné a prosperující Evropské unie“ a ujistil Řeky, že Spojené státy nadále považují NATO za pilíř jejich bezpečnosti.

Podle agentury AP tak patrně reagoval na slova nově zvoleného prezidenta USA Donalda Trumpa, jenž během předvolební kampaně hovořil o tom, že Amerika Evropu opustí, pokud evropské státy NATO nebudou spravedlivě přispívat do rozpočtu.

Obama se v Aténách setkal také s premiérem Alexisem Tsiprasem. Podle agentury AFP uvedl, že přísná rozpočtová omezení „sama o sobě nezajistí prosperitu“. Zopakoval také, že podporuje návrh, aby zadlužené zemi zavádějící tvrdé ekonomické reformy byla část zahraničního dluhu smazána.

Obama také vyzval ostatní evropské státy k solidaritě s Řeckem v souvislosti s zátěží, kterou nese kvůli uprchlické krizi. „Výrazná pomoc Řecku a Itálii je určitě na místě. Tyto dva státy letos nesou velkou většinu zátěže, která přichází s uprchlíky do Evropy,“ uvedl ve vysílání ČT24 ředitel Organizace pro pomoc uprchlíkům Martin Rozumek.

Návštěvu Obamy provází i protesty

Do ulic řecké metropole bylo podle agentury AP vysláno na 5000 policistů a Obamu doprovází mimo jiné 300 příslušníků ochranky. Vyhlášen byl zákaz demonstrací v centru Atén a poblíž luxusního přímořského hotelu, kde bude Obama nocovat.

Proti přítomnosti hlavy Spojených států nicméně večer v centru řecké metropole, kde to možné bylo, protestovalo asi 7000 lidí. Zhruba 3000 anarchistů vyrazilo na pochod směrem k americkému velvyslanectví. Jejich demonstraci provázely jen drobné potyčky. Vlastní protestní akci uspořádali také řečtí komunisté. Demonstranti třímali transparenty s nápisy: „Nepotřebujeme protektory“ nebo „Yankees go home“ (Američané, jděte domů).

Násilné demonstrace poznamenaly už v roce 1999 návštěvu tehdejšího prezidenta Billa Clintona, která se konala během vrcholících amerických intervencí na Balkáně. Protiamerické nálady v Řecku se však v posledních letech zmírnily, podotýká AP.

Na čtvrtek nicméně připadá výročí studentské vzpoury z roku 1973 proti tehdejšímu vojenskému režimu, kterou junta krvavě potlačila. Při tomto výročí se každoročně konají protestní a mnohdy násilné pochody k americké ambasádě, neboť Spojené státy vojenský režim v letech 1967 až 1974 tolerovaly.

Přivítání od řeckého prezidenta Pavlopoulose
Zdroj: Reuters

Ve středu Obama odletí do Německa, kde se setká s kancléřkou Angelou Merkelovou, francouzským prezidentem Francoisem Hollandem, italským premiérem Matteem Renzim, britskou premiérkou Theresou Mayovou a španělským premiérem Marianem Rajoyem.

V pátek zamíří do Peru na summit Rady pro ekonomickou spolupráci Asie a Tichomoří (APEC), kde se sejde mimo jiné s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem.