Obrovská vesmírná srážka vědcům ulehčila pozorování temné hmoty

Londýn/Santa Barbara (Velká Británie/USA) – Okem nezachytitelná a těžce měřitelná temná hmota se nám zjevuje především skrze své gravitační působení. Poslední měření odhadují, že tvoří kolem 23 % vesmíru.

Vědci pozorovali temnou hmotu díky gigantickému střetu dvou galaxií vzdálených 5,7 bilionu světelných let. Temná hmota se dala měřit díky tomu, že se při nárazu galaxií oddělila od hmoty „obyčejné“. Hubblův teleskop byl schopen temnou hmotu pozorovat díky technologii využití takzvané „gravitační čočky“. Ta je založena na poznatku, podle kterého je světlo ze vzdáleného vesmírného zdroje lehce rozostřeno, nalézá-li se mezi ním a pozorovatelem temná hmota.

Druhý teleskop, rentgenový Chandra, pak sledoval především horké plyny uvolněné při střetu galaxií. Rozdíl mezi temnou a „světlou“ hmotou se objevil v bodě, kdy exploze a střety obyčejnou hmotu zpomalily. Temná hmota se však v obrovských masách pohybovala stále dál a vědcům se ukázala díky zmíněné technologii gravitační čočky.

Krátce po odvysílání snímků se však Hubblův teleskop odmlčel, takže vědci musí počkat na další orbitální servisní misi na podzim tohoto roku. Mezitím však již našli další vzdálené kolize galaxií, díky kterým mohou temnou hmotu dále studovat. Zatím je jasné, že jde o hmotu složenou z navzájem jen málo reagujících částic, která neodráží téměř žádné světlo.

Na francouzsko-švýcarské hranici bude tento rok také spuštěn projekt Large Hadron Collider urychlovače, ve kterém by se mělo podařit naše vědomosti o temné hmotě dále obohatit.

Svět složený z námi vnímané hmoty a energie zastupuje pouhá 4 % vesmíru. Celých 73 % vesmíru pak tvoří takzvaná temná energie (ta poskytuje i jedno z vysvětlení rozpínání vesmíru).