Několik dní před svým odvoláním chtěl Comey více peněz na vyšetřování Ruska

Čerstvě odvolaný šéf Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) James Comey zhruba týden před svým koncem žádal více peněz na vyšetřování možných zásahů Ruska do loňských voleb. Uvedl to deník New York Times. Podle svých slov se Comey obrátil na ministerstvo spravedlnosti s dotazem na další zdroje k vyšetřování. Ministerstvo ale tuto informaci popřelo.

Comey o svém kroku prý následně informoval senátní výbor pro bezpečnost, uvedla televize CNN s odvoláním na zdroje obeznámené s obsahem Comeyho výpovědi.

Podle nich se tehdy ještě úřadující šéf FBI obrátil na zástupce ministerstva Roda Rosensteina, tedy jednoho z vrchních úředníků dohlížejících na celé vyšetřování. Comey se dožadoval  více peněz, které jsou v souvislosti s možnými ruskými vlivy využity.

To ale samo ministerstvo popřelo. Mluvčí Sara Floresová označila Comeyho výpověď za „stoprocentně lživou“. Z jeho strany prý požadavek na větší finanční obnos nepřišel. FBI odmítla zprávu komentovat.

Před členy Kongresu prý Comey před týdnem mluvil o své „frustraci nad množstvím zdrojů“ věnovaným vyšetřování možného vlivu Ruska na volby. Požadavkem prý chtěl celý proces urychlit.

Trump odvolal šéfa FBI. Demokraté ho za to kritizují (zdroj: ČT24)

Bílý dům: Trump zvažoval Comeyho odvolání už od voleb

V čerstvém vyjádření nyní Bílý dům zmínil, že Trump zvažoval odvolání šéfa FBI už od svého zvolení loni v listopadu.

„Prezident ztratil důvěru k řediteli Comeymu a upřímně řečeno zvažoval jeho odchod už ode dne, kdy byl zvolen,“ prohlásila členka tiskového odboru Bílého domu Sarah Sandersová. Trump prý v pondělí hovořil právě se zástupci ministerstva spravedlnosti, kteří mu měli „vyjádřit své obavy“.

Odvoláním šéfa FBI prezident Trump v úterý překvapil celou americkou politickou scénu. Oficiálním vysvětlením jsou chyby při vyšetřování skandálu kolem služební elektronické pošty jeho loňské volební soupeřky Hillary Clintonové.

Bývalá ministryně zahraničí rozesílala e-maily ze soukromého poštovního účtu, což FBI označila za krajně lehkomyslné, nikoli ovšem trestné.

Podle názoru většiny amerických médií je ale skutečným důvodem Trumpův odpor k vyšetřování údajných zásahů Ruska. Trump na toto vyšetřování tvrdě útočil a v minulých dnech ho označil za „šarádu“ za peníze daňových poplatníků.

Kromě FBI skandál vyšetřují tři kongresové výbory, jejich pátrání ale do značné míry závisí na postupu FBI. Po vyhazovu Comeyho je nyní vyšetřování ohroženo, obávají se komentátoři.

Podle parlamentních zdrojů nelze očekávat, že Comeyho nástupce bude jmenován brzy. FBI prozatímně povede Comeyho zástupce Andrew McCabe.

James Comey
Zdroj: Reuters

Nový šéf vyšetřovací služby může pátrání po vlivu Ruska na prezidentské volby úplně zastavit, nebo zbrzdit. Může podle AP rovněž ukončit spolupráci se třemi výbory Kongresu, které skandál vyšetřují a které jsou na informacích od FBI závislé.

Demokraté chtějí nezávislé vyšetřování

Řada politiků Demokratické strany už vyzvala, aby se vyšetřování údajných ruských zásahů do hlasování ujal nezávislý vyšetřovatel. Šéf demokratické menšiny v americkém Senátu Chuck Schumer podle svých slov Trumpovi po telefonu řekl, že dělá „velkou chybu“.

„Víme, že sněmovna vyšetřuje vměšování do volební kampaně ve prospěch Trumpa, to samé i Senát. Víme, že FBI se zajímala, zda Trumpův volební štáb neuzavřel tajnou dohodu s Moskvou. To je velmi vážné obvinění a možná šlo šetření příliš blízko k Trumpovi,“ zauvažoval Schumer.

Vyzval také ke jmenování „nebojácného, nezávislého zvláštního prokurátora“, který by se po propuštění šéfa FBI zabýval údajnými zásahy Ruska do amerických voleb. Vytvoření zvláštní komise požadoval také republikánský senátor John McCain. Nečekané odstranění Comeyho z čela FBI podle něj „jen potvrzuje potřebu takové komise“.