Nechte kokrhat Maurice. Francouzský soud se zastal hlučného kohouta před novousedlíky

Události: Francouzský soud rozhodl ve prospěch kokrhajícího kohouta (zdroj: ČT24)

Kohout Maurice smí dál kokrhat, rozhodl soud ve francouzském městě Rochefort. Na ranní kokrhání zvířete si stěžovali sousedé. Nakonec musí zaplatit majitelce kohouta tisíc eur (skoro 26 tisíc korun) a soudní výdaje. Případ vzbudil v zemi velkou pozornost a stal se symbolem boje za udržení tradic francouzského venkova.

Majitelku kohouta na ostrově Oléron v Atlantiku dal k soudu starší manželský pár, který si zde pořídil venkovské sídlo. „Moji klienti nemají obecně nic proti zvířatům nebo venkovu, ale cítí, že se stali oběťmi obtěžování hlukem, které tu dřív nebylo a teď jim škodí,“ uvedl advokát žalující strany Vincent Huberdeau. 

Kohouta se zastaly desítky tisíc lidí

Případ otevřel ve Francii debatu o konfliktech mezi lidmi z města, kteří přijíždějí na venkov za odpočinkem, a jeho původními obyvateli. „Lidé, kteří utíkají na venkov kvůli hluku ve městě, by měli pochopit, že i tady najdou hluk a zvuky, které k němu vždy patřily,“ podotkla majitelka kohouta Maurice Corinne Fesseauová.

Petici podporující kokrhání kohouta podepsalo na 140 tisíc lidí a tričko s nápisem „nechte mě zpívat“ šlo rychle na odbyt.

Kohout Maurice
Zdroj: Reuters/Regis Duvignau

Fesseauová považuje rozhodnutí soudu za vítězství pro všechny, kteří se ocitli v podobné situaci jako ona. Francouzské právo si žádá důkaz o škodlivosti jednání, ten však žalující strana neposkytla.

Není vyloučeno, že soudní verdikt může sloužit jako precedens při obdobných stížnostech na bučení krav, hýkání oslů, kvákání žab či zvonění zvonů, zejména v brzkých ranních hodinách.

Starostové některých vesnic dokonce požadují, aby byly tradiční venkovské zvuky zaneseny na seznam národního dědictví země.