Na novozélandském ostrůvku vybuchla sopka. Pět lidí zemřelo, další jsou zranění

Události: Na Novém Zélandu vybuchla sopka (zdroj: ČT24)

Na malém novozélandském ostrově White Island vybuchla sopka. Policie potvrdila úmrtí pěti lidí. Celkem jich bylo v oblasti vyhledávané turisty až padesát, část se podařilo zachránit, další oběti mohou být ještě na místě, kam se teď záchranáři nedostanou. Po sedmé hodině večer se pohřešovalo osm lidí. České ministerstvo zahraničí nemá zprávy, že by mezi postiženými byli Češi.

Sopečný ostrov je neobydlený, ale podle AP ho pravidelně navštěvují skupiny turistů. Novozélandská premiérka Jacinda Ardernová událost označila za mimořádnou. Původně sice hovořila o tom, že na místě mohlo být až sto lidí, nakonec ale policie počet těch, které mohl výbuch postihnout, snížila. Erupce začala kolem 14:11 místního času, tedy ve 2:11 našeho času.

Brzy poté zamířilo k místu několik záchranářských vrtulníků, informovala agentura DPA. Zpravodajský server Stuff zveřejnil fotografie, které byly pořízeny krátce před erupcí a na nichž je zachyceno několik turistů v blízkosti kráteru.

Aktuální počet obětí je pět. Mezi nimi jsou jak Novozélanďané, tak turisté. Policie se snaží určit, kolik lidí zůstalo na ostrově.

„Bohužel se teď nemůžeme na ostrov fyzicky dostat, konzultovali jsme situaci s experty a bylo stanoveno, že ostrov není stabilní a že existuje riziko dalších erupcí,“ uvedl Tims. Policie později uvedla na základě vzdušných záběrů, že na ostrově nejsou patrné žádné známky toho, že by tam ještě byli nějací přeživší.

Téměř všichni lidé, které se po erupci podařilo zachránit, utrpěli zranění, přičemž někteří mají těžké popáleniny. Mezi zachráněnými jsou podle policie mimo jiné turisté z obří luxusní výletní lodi Ovation of the Seas.

Česká diplomacie nemá zprávy o tom, že by se erupce nějak dotkla českých turistů pobývajících v oblasti. „Ministerstvo zahraničí nemá informace o tom, že by mezi postiženými byli čeští občané,“ řekla mluvčí úřadu Zuzana Štíchová.

Generální konzulát v Sydney je podle Štíchové v kontaktu s místními úřady a situaci sleduje. Česká diplomacie také prostřednictvím aplikace Drozd rozeslala upozornění všem 230 Čechům, kteří se zaregistrovali, že nyní na Novém Zélandu pobývají, doplnila Štíchová.

Síla výbuchu nebyla podle odborníků nijak zvláštní

Podle monitorovacího systému GeoNet šlo o mírnou vulkanickou erupci a byl vyhlášen čtvrtý, tedy druhý nejvyšší stupeň bdělosti na pětistupňové škále, kde pětka znamená velkou erupci. 

Televize přinesly záběry obrovského mraku, který podle vulkanologů vystoupal do výšky více než 3600 metrů nad sopku. I proto úřady nad ostrovem vyhlásily bezletovou zónu.

„Instituce, která se zabývá geologickými riziky na Novém Zélandu, dávala zprávy o zvýšené aktivitě pod vulkánem už od září,“ přiblížil ředitel Geofyzikálního ústavu Akademie věd ČR Aleš Špičák. Naměřené údaje ale podle něj nebyly nijak neobvyklé.

Nynější výbuch tak byl nečekaný, jeho síla ale podle odborníků nebyla ničím mimořádná. „Bylo to skoro, jako kdyby si vulkán odkašlal, proto se sopečný materiál pravděpodobně nedostane až na pevninu,“ uvedl ředitel tamního geologického institutu Ken Gledhill. 

Výbuch sopky na ostrově White Island
Zdroj: ČTK/AP

Mezi turisty, kteří ostrov navštívili a včas ho opustili, byl i Michael Schade ze San Franciska, jenž na Twitteru publikoval videonahrávku pořízenou z člunu při odjezdu. Na videu je vidět obrovský oblak bílého kouře a skupinka turistů na břehu.

„Dá se tomu jen těžko uvěřit. Celá naše skupina stála před pouhými třiceti minutami na okraji kráteru. Když jsme pak v člunu odplouvali, někdo z cestujících na palubě mě na katastrofu upozornil,“ napsal Schade s tím, že se jeho loď vrátila a několik lidí čekajících na molu ještě nabrala.

Také brazilský turista Alessandro Kauffmann katastrofě těsně unikl. „K vulkánu se dnes vydaly dvě skupiny, já jsem byl v té první. Sopku jsme opustili pět minut před výbuchem,“ napsal Kauffmann portugalsky na Instagramu. „Skupině, která dorazila krátce poté, se bohužel nepovedlo uniknout včas a někteří lidé utrpěli vážné popáleniny,“ dodal.

Nejaktivnější sopka země

White Island je vzdálen asi 50 kilometrů od východního pobřeží Severního ostrova. V blízkosti sopky je v současnosti nebezpečno, varovaly místní úřady a vyzvaly lidi, aby se těmto oblastem vyhnuli.

Sopku na ostrově nazývají Maorové, původní obyvatelé Nového Zélandu, Whakaari a podle DPA jde o nejaktivnější sopku země. Ostrov v roce 1769 objevil britský mořeplavec James Cook, který mu dal také jméno. V současnosti ho navštěvuje přibližně 10 tisíc turistů ročně.