Merkelová chce mít vládu do Vánoc. Podle Schulze je ochotna k jakémukoliv ústupku

Podle kancléřky Angely Merkelové je možné, že navzdory obtížným jednáním bude mít Německo novou vládu ještě do Vánoc. Během povolební televizní debaty vyzvala všechny strany, které se dostaly do německého parlamentu, k zodpovědnosti v bouřlivých časech. Zástupci svobodných demokratů (FDP) a Zelených upozornili, že se do vlády s kancléřčinou konzervativní unií CDU/CSU nenechají vmanipulovat.

„Celkově jsem vždy optimistická. A kromě toho se už roky držím hesla, že v klidu je skutečná síla,“ poznamenala Merkelová k nadcházejícím koaličním jednáním. Díky tomuto přístupu si prý dovede představit, že ještě před Vánocemi bude moct sestavit stabilní vládu.

Předseda sociálních demokratů Martin Schulz si stojí za rozhodnutím, že jeho strana odchází do opozice. Míní, že koalice CDU/CSU, FDP a Zelených sice vznikne, bude ale „koalicí ochromení“, neboť strany podle něj mají příliš rozdílné programy.

Urychlené rozhodnutí sociální demokracie odejít do opozice kritizoval předseda CSU Horst Seehofer, podle kterého by měly všechny demokratické strany nejdřív zasednout ke společnému jednání a teprve potom činit takto vážná rozhodnutí.

Menšinová vláda nebude

„Žijeme v bouřlivých časech, všichni to víme,“ zdůraznila kancléřka před zástupci všech stran, které usednou v parlamentu. Zároveň je vyzvala, aby přijaly zodpovědnost. „Německo má zatraceně hodně úkolů do budoucna,“ řekla.

Merkelová odmítla spekulace, že by mohla poprvé vzniknout menšinová vláda. „Mám v úmyslu vytvořit v Německu stabilní vládu,“ uvedla kancléřka. Zdůraznila, že na základě čísel je možné sestavit dvě koalice – s FDP a Zelenými, ale i velkou koalici. „Sociální demokracie ale zjevně není pro jednání k dispozici,“ dodala.

Martin Schulz, jehož sociální demokracie dosáhla nejhoršího výsledku v poválečných dějinách, obvinil Merkelovou z vedení „skandální“ kampaně, během které se vyhýbala konfrontaci. Předsedkyně CDU podle něj vytvořila „vakuum“, jež zaplnila protiimigrační strana Alternativa pro Německo, která se po volbách podle všeho stane třetí nejsilnější stranou ve Spolkovém sněmu.

Podle Schulze je kancléřka schopna učinit „jakékoli ústupky“, aby vládu vytvořila.

Německá povolební debata
Zdroj: Reuters

FDP přijme zodpovědnost, Zelení se jen tak nedají

Zástupci dvou menších stran, o kterých se hovoří jako o možných koaličních partnerech konzervativců, Schulzova slova odmítli s tím, že se nenechají do žádné koalice vmanipulovat.

„Nejsme zatraceni k vládnutí,“ zdůraznil předseda FDP Christian Lindner. „Ale jsme přirozeně ochotni převzít politickou zodpovědnost,“ dodal. Lindner hned po prvních odhadech výsledků oznámil, že je ochoten jednat o vytvoření vlády s CDU/CSU, žádá ale změny v kurzu vlády.

FDP jako tradiční strana spolkové republiky po volbách v roce 2013 z parlamentu vypadla, nyní se do něj po čtyřech letech vrací.

Ochotu k jednání o koalici, která budou podle ní složitá, připustila také volební lídryně Zelených Katrin Göringová-Eckardtová. Do vlády podle ní její strana může vstoupit, „ale ne za každou cenu“.

„Nebudeme snadným partnerem,“ varovala Göringová-Eckardtová. „Budou to složité rozhovory,“ dodala s tím, že je otevřená jednání se všemi stranami kromě Alternativy pro Německo (AfD).

To připustil také bývalý předseda strany Zelených Jürgen Trittin, podle kterého se pro vytvoření koalice musí CDU stát ekologičtější, FDP sociálnější a CSU liberálnější.

Na spolkové úrovni ještě nikdy koalice CDU, FDP a Zelených nevznikla. Na zemské úrovni vládla jistou dobu v Sársku a před časem ji vytvořili v severní spolkové zemi Šlesvicko-Holštýnsko.