Lodě se kvůli pirátům začínají vyhýbat Suezskému průplavu

Mogadišo - Přepravní společnosti začaly postupně oznamovat, že se jejich lodě budou kvůli pirátům vyhýbat Suezskému průplavu. Zástupci sedmi arabských zemí se mezitím sešli v Káhiře, aby proti pirátům dohodli společný postup. Rada bezpečnosti OSN ve čtvrtek jednomyslně odhlasovala sankce proti somálským pirátům. Piráti přepadli letos v somálských vodách už téměř stovku plavidel.

Lodě se obávají somálských pirátů, proto si nebudou zkracovat cestu Suezským průplavem. Raději se těmto ohroženým vodám vyhnou a zvolí až o 12 dnů delší, ale bezpečnější cestu kolem Jihoafrické republiky. Kromě norské společnosti už změny tras svých ropných tankerů oznámila i dánská firma A. P. Moller-Maersk. A další společnosti o tom dokonce uvažují.

Přepravní firmy tak zareagovaly na sobotní únos saúdskoarabského supertankeru, který převážel ropu za 100 milionů dolarů. Šlo o únos největší lodi v historii.

Od začátku roku přepadli somálští piráti asi 100 lodí, z toho jich 65 unesli. Na výkupném inkasovali až 30 milionů dolarů.

„Potřebujeme okamžitou reakci vlád, které by měly ochránit tyto obchodní trasy - obrovskou akci v podobě námořní a vojenské podpory s jasným rozkazem zajmout piráty a postavit je před soud,“ uvedla organizace Intertanko, mezinárodni asociace nezávislých majitelů tankerů.

OSN trestá sankcemi piráty i obchodníky se zbraněmi

Rada bezpečnosti OSN se ve čtvrtek jednomyslně shodla na tom, že uvalí sankce na piráty a pašeráky zbraní, kteří se podílejí na nestabilitě v Somálsku. Rezoluce, kterou navrhla Británie, byla přijata okamžitě, po hlasování následovala schůze zaměřená na zhoršující se situaci v Somálsku. Mimořádnou pozornost věnovali diplomati bezpečnostní situaci podél somálského pobřeží v délce téměř 3900 kilometrů, podél něhož vede řada důležitých mezinárodních námořních spojů.

„Pirátství stejně jako poslední teroristické útoky proti mezinárodním cílům jsou symptomy základních problémů dokládajících stav naprosté anarchie v Somálsku,“ prohlásil náměstek generálního tajemníka OSN pro mírové sbory Raisuddín Zenenga. Podle něho je nezbytné nasadit do boje proti somálským pirátům mnohonárodní síly, a to včetně Evropské unie, členských zemí NATO, Ruska, Indie a dalších států.