Kyrgyzstán a Tádžikistán se obviňují z porušení příměří. V Batkenské oblasti platí mimořádný stav

Kyrgyzstán a Tádžikistán se navzájem obviňují z dalších porušení příměří, které platí od pátku, a to na několika místech podél společné hranice. Tádžikistán podle agentury TASS tvrdí, že kyrgyzská armáda ostřelovala hraniční přechod ve městě Isfara. Kyrgyzstán zase říká, že tádžická strana střílela z minometů a dělostřelectva na kyrgyzskou pohraniční stráž v okolí města Oš. Ministerstvo pro mimořádné situace v sobotu oznámilo, že v kyrgyzské Batkenské oblasti byl vyhlášen mimořádný stav. Do bezpečí bylo evakuováno na 136 tisíc lidí.

Tádžikistán a Kyrgyzstán se začaly vzájemně ostřelovat ve středu. V pátek se zástupci obou zemí dohodli na klidu zbraní. Následně se ale vzájemně obvinili z jeho porušení. To pokračovalo i v sobotu dopoledne.

Tiskové středisko tádžických pohraničních jednotek uvedlo, že kyrgyzská armáda navzdory dohodám ostřelovala ze všech typů zbraní z Batkenské oblasti hraniční stanoviště v Isfaře a s pomocí těžké techniky kontrolní stanoviště Sarchadži.

Kyrgyzská pohraniční služba zase hlásí, že tádžická strana v rozporu s dohodou o příměří čtyřikrát střílela z minometů a dělostřelectva na kyrgyzskou pohraniční stráž ve třech vesnicích v Ošské a Batkenské oblasti. Kyrgyzské jednotky palbu podle sdělení opětovaly.

Kromě toho kyrgyzské ministerstvo vnitra uvedlo, že tádžická pohraniční stráž ostřelovala jeho jednotky v okolí obce Tort-Kočo v Batkenské oblasti, ale střelba už ustala. Podle ministerstva se očekávají jednání zástupců pohraničních stráží.

V Batkenské oblasti byl kvůli střetům vyhlášen mimořádný stav, oznámilo v sobotu kyrgyzské ministerstvo pro mimořádné situace. Úřady evakuovaly na bezpečná místa asi 136 tisíc občanů.

Situace na hranici mezi oběma středoasijskými zeměmi se vyhrotila 14. září. Střety mezi pohraničníky obou zemí za použití těžkých zbraní znovu propukly v pátek brzy ráno. Prezidenti obou zemí v pátek jednali na okraj summitu Šanghajské organizace pro spolupráci v uzbeckém Samarkandu a dohodli se na příměří. Později se šéfové pohraničních stráží dohodli na koordinaci akcí, aby se předešlo provokacím a potyčkám na hranicích. Kyrgyzstán v pátek oznámil, že si ostřelování vyžádalo 24 obětí, Tádžikistán údaje o počtu mrtvých nezveřejnil.