Krejčíř by si mohl odpykat jihoafrický trest doma, připustil ministr spravedlnosti

Události: Krejčíř by si mohl trest z JAR odpykat v Česku (zdroj: ČT24)

Podle ministra spravedlnosti Jana Kněžínka (za ANO) by si mohl Radovan Krejčíř za určitých podmínek odpykat jihoafrický trest doma. Ministr to řekl České televizi s tím, že podmínkou je dohoda s Jihoafrickou republikou, kde byl Krejčíř odsouzen na 35 let. V nedávném rozhovoru z cely Krejčíř zopakoval, že se stal obětí konspirace.

Po pěti a půl letech v jihoafrických věznicích změnil Krejčíř názor a vydání do Česka se už nebrání: „Po zkušenostech, které tady mám a kdy jsem se stal obětí konspirace v podobě zatčení a odsouzení za zločin, který jsem neudělal, jsem začal uvažovat o tom, že budu souhlasit s vydáním do Česka.“

Jihoafrický soud už vydání připustil, čeká se na rozhodnutí tamního ministra spravedlnosti.

Ministr spravedlnosti Jan Kněžínek
Zdroj: ČT24

„Právo obecně připouští, aby byl v České republice vykonán cizozemský rozsudek, ale je to vázáno na celou řadu podmínek,“ upozornil ministr spravedlnosti Kněžínek. „Bylo by nelogické, aby Jihoafrická republika vydala někoho, koho odsoudila na třicet let za podmínky, že by tady ten trest nebyl vykonán,“ dodal ministr.

Radovan Krejčíř byl v JAR odsouzený k 35 letům vězení za pokus o vraždu a mučení. Čelí ale i dalším kauzám. Byl to přitom právě on, kdo se před deseti lety radoval, že ho jihoafrické úřady do Česka nevydaly. „Spravedlnost existuje, pravda se stejně jednou ukáže a na každého jednou dojde,“ pronesl v roce 2008.

V následujících letech se podle jihoafrických detektivů stal jedním z bossů místního zločinu. „Našel si své místo ve zdejším podsvětí a stal se jednou z jeho vedoucích postav,“ potvrdil v roce 2012 jihoafrický vyšetřovatel Mcintosh Polela. „Kdo mu zkříží cestu, je mrtvý,“ prohlásil jeden ze svědků proti Krejčířovi.

Krejčíř dal rádiu rozhovor přímo z cely

V Česku byl Radovan Krejčíř mimo jiné za plánování vraždy odsouzený souhrnně k 15 letům vězení. Vila, ze které před třinácti lety uprchl, skončila v exekuci. Dnes je téměř vybydlená. Stará se o ni Krejčířova žena se synem, kteří už znovu žijí v Česku. „Rodina byla deportována z Jižní Afriky. Nemůžu je vídat a za poslední čtyři roky nevím, ani jak vypadají,“ postěžoval si bývalý český podnikatel v rozhovoru pro Talk Radio 702.

Právě okolnosti rozhovoru, který Krejčíř poskytl rádiu z vězení, jihoafrické úřady vyšetřují. „Došlo k závažnému narušení bezpečnosti, v cele vězně byly zabaveny mobilní telefon a SIM karta,“ uvedl mluvčí vězeňské služby Singabakho Nxumalo.

Jihoafrická justice v současnosti řeší i další kauzy spojené s Krejčířem. Do finále jde například proces, ve kterém je Krejčíř obžalovaný z podílu na vraždě libanonského drogového bosse.