Koaliční kvartet pod vedením Fica podepsal programové priority

Slovenská koalice je na stole, otazníky nad sliby ale zůstávají (zdroj: ČT24)

Čtyři slovenské politické strany v čele s levicovým Smerem-SD premiéra Roberta Fica se dohodly na programových prioritách, jež by se měly stát základem programového prohlášení vznikající koaliční vlády. Koalice Smeru-SD, Slovenské národní strany, Sietě a Most-Híd bude mít ve sněmovně potřebnou většinu, i když zřejmě přijde o tři poslance Sietě, kteří hrozí odchodem ze strany. Podobný postoj zastává také poslanec strany Most-Híd Szolt Simon.

Strany rodící se levo-pravé čtyřkoalice se dohodly například na zákoně o hmotné odpovědnosti politiků. „Dohodli jsme se i na snížení daní právnických osob na 21 procent a zvýšení limitu na paušální výdaje pro živnostníky,“ citoval deník Sme premiéra Fica.

Zrušit by se měla i povinnost platit daň v případě, že podnik vykáže ztrátu. Toto opatření zavedla Ficova jednobarevná vláda, která v uplynulých čtyř letech daně zvyšovala. Naopak, zvláštní daně pro firmy z regulovaných sektorů ekonomiky zůstanou nadále v platnosti.

Robert Fico (Smer-SD) a Béla Bugár (Most-Híd)
Zdroj: ČTK

Omezit by se rovněž měly politické nominace ve státní správě a funkcionáři, kteří nakládají s veřejnými financemi, by za svá rozhodnutí měli nést hmotnou odpovědnost. Strany slíbily, že stát bude více peněz vynakládat na školství (O nedávných protestech učitelů čtěte zde). V programových prioritách počítají také s větším financováním „menšinové kultury“.

Zástupci některých stran koalici odmítají

Po třech z deseti zvolených poslanců strany Sieť, kteří hodlají vystoupit ze strany v případě její spolupráce se Smerem-SD na vládní úrovni, místopředseda a poslanec strany Most-Híd Simon oznámil, že zmiňovanou koalici rovněž nepodpoří a v případě jejího vzniku nevstoupí do poslaneckého klubu své mateřské strany.

„Členská základna ani voliči nám nedali mandát, abychom šli se Smerem. Země je po dvou vládách Roberta Fica v marasmu. Nejsem přesvědčen, že Robert Fico a jeho strana se dokážou změnit, a ve spolupráci s SNS je to ještě horší,“ řekl novinářům Simon. Most-Híd zastupuje také početnou maďarskou menšinu v zemi.

Radoslav Procházka (Sieť)
Zdroj: ČT24

Strany pravého středu Sieť a Most-Híd původně odmítly vyjednávat se Smerem-SD o povolební spolupráci. Obě změnily názor o uplynulém víkendu, kdy padla možnost vytvoření široké pravicové koalice.

Smer-SD, SNS, Sieť a Most-Híd získaly ve volbách dohromady 85 mandátů ve 150členné sněmovně. Bez zmiňovaných čtyř poslanců by vznikající koalice nadále měla většinu, která je nezbytná pro schválení programového prohlášení vlády i pro přijetí běžných zákonů.

Policie vyšetřuje kupčení s hlasy na východě země

Policie prověřuje podezření z kupování hlasů Romů v parlamentních volbách, které se v zemi konaly před více než týdnem. Napsal to portál Aktuality.sk, policie vyšetřování blíže nekomentovala. Volební korupce je v zemi trestným činem.

Případ souvisí s výsledky hlasování ve dvou romských osadách na východě
Slovenska, kde dva méně známí kandidáti vládního Smeru-SD Peter Chudík a Stanislav Kubánek získali mnohem více přednostních hlasů než nejpopulárnější politik Smeru-SD, předseda strany a premiér Fico.

Romové z obce Lomnička veřejnoprávní televizi RTVS řekli, že starostka obce kupovala obyvatelům cigarety a říkala jim, aby podpořili dva zmiňované poslance. Starostka odmítla tyto informace komentovat a řekla, že s voliči hlasovat nechodila. V Lomničce získal Smer-SD téměř 83 procent hlasů, což je výrazně více než celostátní výsledek strany 28,28 procenta.

Kubánek i Chudík, který je předsedou Prešovského kraje, nekalé jednání odmítli. Výrazně lepšího výsledku než jejich stranický šéf dosáhli také v romské osadě Rakúsy. Oba se ucházeli o post poslance z druhé desítky kandidátky Smeru-SD, která ve volbách získala 49 mandátů.