Kari koření dokáže zabíjet rakovinné buňky

Cork – Irští vědci zjistili, že kari může pomoci v boji proti rakovině. Aktivní složkou kari je v tomto případě koření kurkuma, zářivě žlutý prášek, který dodává barvu a chuť exotickým pokrmům. Látka kurkumin dává velkou naději na novou léčbu pacientům, u kterých selže tradiční chemoterapie. Vědci z univerzity v Corku zkoumali látku z koření na buňkách rakoviny jícnu.

„Kurkumin v naší laboratoři jednoznačně likvidoval buňky rakoviny jícnu, které byly rezistentní vůči tradiční chemoterapii. Zničil je do 24, maximálně 48 hodin,“ uvedla Geraldine O'Sullivanová z College Cork.

Kurkumin už je ve hledáčku vědců už déle, jako potenciální lék na artritidu a demenci. Teprve nedávno se však začal zkoumat v souvislosti s rakovinou. „Ví se od osmdesátých let, že jsou země nebo oblasti, kde je výskyt některých typů rakoviny trávicího traktu nižší. Kurkuma a kurkumin se dlouhodobě používají v tradiční čínské a ajurvédské medicíně,“ připomněla O'Sullivanová.

Kari proti rakovině (zdroj: ČT24)

Mezi druhy rakoviny je postižení jícnu šesté nejsmrtelnější. Ve vyspělých zemích se jeho výskyt za posledních 40 let zdvojnásobil. Rizikovými faktory jsou obezita, pití alkoholu a pálení žáhy. Konzumace indického kari by se mohla stát celkem příjemnou prevencí.