Kampaň končí. Kiska vyzval, aby voliči přišli říct, jaké Slovensko chtějí

Předvolební kampaně končí a nejen Slovensko už s napětím vyhlíží sobotní volby. Podle posledních průzkumů vede strana premiéra Roberta Fica SMER. Na rozdíl od opozice vsadila na protiuprchlickou rétoriku. Podle serveru Politico začínají být ale Slováci z Ficovy kampaně unavení. Prezident Andrej Kiska vyzval k účasti a upozornil, že rozhodnout může několik desítek či stovek hlasů.

„Schengenské hranice jsou jako ementál. Tisícovky lidí přicházejí do Evropy. Bezpečnost je pro moji vládu na prvním místě… Nikdy sem na základě kvót nepřivezeme ani jednoho muslima. Nebudeme vytvářet žádné ucelené muslimské komunity, protože to představuje vážné bezpečnostní riziko,“ řekl Fico na závěrečném mítinku v Bratislavě.

  • Levicová slovenská vláda loni odmítla přerozdělování uprchlíků na základě kvót v rámci evropské unijní osmadvacítky a toto rozhodnutí většiny členských států EU napadla u unijního soudu.

Uprostřed vrcholící předvolební kampaně Fico na pár hodin ve středu odletěl na hranici mezi Řeckem a Makedonií. Právě tam uvízly tisíce běženců na cestě do západní Evropy. Premiér označil situaci za nebezpečí a prohlásil, že slovenští policisté budou na hranici i dál hlídat. 

Fico favoritem voleb – jednobarevnou vládu ale zřejmě nesestaví

Podle posledních průzkumů Ficův SMER vede s náskokem. Zatím nejpravděpodobnější se ale jeví koalice SMERu s nacionalisty ze SNS.  Šanci by mohla mít i pravo-středová strana Sieť, kterou vede právník a bývalý prezidentský kandidát Rado Procházka, nebo Most-Híd a Svoboda a Solidarita (SaS). Tyto partaje by mohly vytvořit reformní prozápadní koalici.

Události: Fico má před volbami dobře našlápnuto, zejména díky uprchlické krizi (zdroj: ČT24)

Kiska: Půjde o nejdůležitější volby desetiletí

Nejen podle prezidenta Andreje Kisky budou sobotní parlamentní volby na Slovensku v mnoha ohledech nejdůležitější v tomto desetiletí. Prohlásil to v televizním projevu a zároveň vybídl obyvatele, aby se hlasování zúčastnili.

„Budeme rozhodovat a rozhodneme o tom, jak může a jak bude vypadat Slovensko za čtyři roky. Budou to velmi dlouhé čtyři roky ve zvláště složitém období v Evropě i ve světě. Budou to zvláště dlouhé čtyři roky i z hlediska řešení nebo neřešení našich domácích problémů, které dlouhodobě máme,“ uvedl Kiska.

„Poslední měsíce a týdny této předvolební kampaně ukázaly, že lidé nejsou vůči politikům bezmocní a že skutečné problémy země nelze dlouhodobě obcházet,“ řekl Kiska o kampani, kterou poznamenala stávka části učitelů a hromadné výpovědi stovek zdravotních sester. Dodal, že čím vyšší bude volební účast, tím větší závazek budou cítit politici při sestavování programového prohlášení příští vlády.

„Často si neuvědomujeme, co to znamená nejít volit. Že to znamená ponechat svůj hlas možná právě té straně, kterou bychom v parlamentu vůbec nechtěli vidět. Nejít volit často znamená podpořit ty, které nejvíce kritizujeme,“ dodal Kiska.