Fico zůstane v nemocnici do konce týdne, jeho vláda mezitím žádá o důvěru

Hospitalizace slovenského premiéra Roberta Fica se protáhne nejméně do konce týdne. Informovala o tom mluvčí Národního ústavu srdečních a cévních chorob. Fico skončil v nemocnici minulý čtvrtek kvůli podezření na infarkt, a to ve chvíli kdy měl jet na zahraniční cestu do Prahy. Parlament začal vpodvečer jednat o programovém prohlášení vlády - hlasovat ale během pondělí už nestihne.

Zdravotní komplikace způsobila Ficovi zřejmě ucpaná céva. „Premiér u nás zůstává hospitalizován, o dalším postupu se rozhodne do konce týdne,“ řekl ředitel Národního ústavu srdečních a cévních chorob Monge Msolly. „Z pozorování vyplynulo, že je třeba, aby tu zůstal. Jeho stav se nezhoršil,“ uklidňoval veřejnost primář Vasiľ Hricák. „Chceme mít jistotu,“ dodal.

Lékaři prý Ficovi nezakázali odjet na klíčové jednání v parlamentu, rozhodl se tak sám. Fica tak zastoupí vicepremiér pro investice Peter Pellegrini, který bude obhajovat program nového kabinetu.

V následujících týdnech bude muset premiér zpomalit pracovní tempo, odpočívat a léčit se, píše Denník N. Nová vláda tak musí hned na začátku řešit, kdo ji povede v době premiérovy ​​nepřítomnosti. Během odpoledního jednání parlamentu ho zastoupil vicepremiér Peter Pellegrini.

Události: Fico zůstane v nemocnici do konce týdne (zdroj: ČT24)

Fico prý v nemocnici pracuje, návštěvy má omezené

„Předseda vlády nadále pracuje, vykonává svou funkci a úzce komunikuje se svým nejbližším pracovním okolím,“ zdůraznila ale v neděli Ficova mluvčí Beatrice Szabóová. Fica v nemocnici navštěvují pouze jeho nejbližší. „Lékař mi řekl, že mu každá návštěva může zhoršit zdravotní stav až o 30 procent,“ prohlásila v rozhovoru pro Plus 1 Ficova manželka.

Fico je nejdéle sloužícím premiérem v novodobé historii Slovenska, v čele tamní vlády je už potřetí. Na rozdíl od předchozího volebního období nyní jeho levicová strana Smer-sociální demokracie (Smer-SD) vládne v koalici s trojicí pravicových stran – Slovenskou národnou stranou (SNS) a uskupeními Most-Híd a Sieť.