Dodat balík až do bytu, i když nikdo není doma? V Evropě se zkouší bezkontaktní doručování

Události: Nové možnosti doručování (zdroj: ČT24)

Nejen v Česku, ale napříč celou Evropou se šíří nové způsoby doručování zásilek. K inovacím firmy motivuje hlavně pandemie. Ve Skotsku dopravují testy a léky do těžko dostupných oblastí drony. Rakouská pošta zase zkouší zcela bezkontaktní dodání balíků až do bytu.

„Pošťák zvoní vždycky dvakrát“ je filmové pravidlo, které už ve Vídni neplatí. V rakouské metropoli totiž nemusí zvonit vůbec a zásilku bezpečně doručí, i když nikdo není doma. Stačí k tomu aplikace v mobilu, která odemkne zvláštní zámek na dveřích. Listonoš potom balík nechá na předem domluveném místě.

Rakouská pošta novinku testuje na zhruba stovce dobrovolníků. Firma věří, že díky ní častěji doručí zásilku hned napoprvé. I její vedení ale počítá s tím, že zatím půjde o doplňkovou službu. Podle průzkumů si většina lidí pošťáka do prázdného bytu nepustí, protože se bojí krádeží. Aby společnost obavy zmírnila, sejdou se nejdřív zákazník s doručovatelem osobně. Zkušební provoz plánuje rakouská pošta do konce roku.

Drony do terénu

Naopak ve Skotsku už plně využívají drony k přepravě léčebných pomůcek do odlehlých oblastí. Bezpilotní stroje rozvážejí až pět kilogramů materiálu hlavně na ostrovy. Zásobování, které dřív trvalo šest hodin, teď zvládnou i za patnáct minut.

„Drony vyvolávaly velkou zvědavost, ale lidé je velmi podpořili. Všechno, co zlepší péči, je dobré,“ pochvaluje si lékařka na ostrově Easdale Miranda Barkhamová.

Z nemocnic míří k obyvatelům respirátory i covidové testy. Pacienti opačným směrem posílají nabrané vzorky, takže je laboratoře stačí rychleji vyhodnotit – a včas zabránit šíření choroby. Lékařské drony se osvědčily a Skotové je chtějí využívat i po skončení pandemie.