Deset kol hlasování bez pokroku. Revoltujícím republikánům McCarthyho ústupky nestačí

Lídr nové republikánské většiny v americké Sněmovně reprezentantů Kevin McCarthy není ani po desátém kole hlasování potvrzen předsedou této legislativní komory. Navzdory ústupkům, které svým rebelujícím spolustraníkům během posledních hodin nabídl, jich nezískal na svou stranu dostatečný počet. Sněmovna tak zůstává paralyzována, bez zvolení předsedy nemůže přistoupit k dalším krokům.

Formálně sněmovna v tuto chvíli ani nemá žádné členy, neboť vítězové listopadových voleb ještě nesložili přísahu. Takový vývoj nastal poprvé od roku 1923, kdy kongresmani vybrali nového předsedu v devátém kole hlasování.

Letošní volba tento počet překoná, jelikož ani desáté hlasování nepřineslo prakticky žádný posun v rozložení sil a volba předsedy Sněmovny reprezentantů je počtem kol nejdelší za posledních 164 let.

Zatímco menšina Demokratické strany zůstává jednotná za svým lídrem Hakeemem Jeffriesem, kterému opakovaně dala všech svých 212 hlasů, McCarthyho v obou případech opět nepodpořilo dvacet jeho stranických kolegů. Jedná se o příslušníky ultrapravicového křídla strany, kteří McCarthyho nepovažují za ideologického spojence a dožadují se razantní změny ve vedení sněmovního bloku.

Většina z nich hlasovala pro zástupce Floridy Byrona Donaldse. V sedmém kole dokonce jeden z lídrů rebelie Matt Gaetz hlasoval pro exprezidenta Donalda Trumpa, který se teoreticky předsedou Sněmovny reprezentantů může stát také. 

McCarthy potřebuje podporu 218 spolustraníků, neboť republikáni mají po volbách 222 ze 435 mandátů. Přestože se základní situace nemění, hlasování podle pravidel musí pokračovat, dokud nepřinese nového předsedu nebo se většina sněmovny neshodne na přerušení volby.

Jeden z McCarthyho klíčových spojenců Patrick McHenry řekl New York Times, že republikáni po desátém kole volby doufají v odročení hlasování. „Kongresmani tak budou moci o věci znovu mluvit a pracovat (na řešení),“ řekl McHenry.

Podle médií McCarthy svým odpůrcům z ultrapravicového křídla strany nabídl další ústupky, které by z něj v případě zvolení učinily slabšího předsedu. „Máme velmi dobré pokroky a konverzace. Myslím, že všichni v té debatě chtějí najít řešení,“ řekl před čtvrtečním hlasováním.

Někteří rebelové tvrdí, že pro něj nikdy hlasovat nebudou, což živí spekulace o možných alternativních kandidátech.

„Nemusíte se mě znovu ptát, jestli budu hlasovat 'ne'. Pro Kevina McCarthyho nikdy hlasovat nebudu,“ citoval deník The New York Times kongresmana Boba Gooda.

Dvacet lidí proti dvěma stům

Místo zahájení práce na prosazování volebního programu tak přinesly první dny nové republikánské většiny pokračování interních sporů.

„Myslím, že to je ostuda,“ zhodnotil situaci pro televizi CNN kongresman Ryan Zinke, který patří mezi přibližně devadesát procent republikánských kongresmanů podporujících McCarthyho. „Máte tady dvacet lidí, kteří požadují, aby se jim 201 bezpodmínečně vzdalo. Já se tedy vzdávat nebudu,“ řekl zase reportérům v noci na čtvrtek další člen většinového tábora Trent Kelly.

Vícero médií s odvoláním na své zdroje uvádí, že McCarthy v zákulisí rebelům nabídl uvolnit pravidla pro spuštění hlasování o odvolání předsedy – nově by k zahájení takového procesu měl stačit požadavek jediného poslance. McCarthy také údajně přislíbil dva posty ve vlivném „výboru sněmovny pro pravidla“ republikánské frakci, která jej odmítá.

Vyvrcholení osobních sporů

„Problém je v tom, že počet těch, kteří Kevinovi McCarthymu hlas nikdy nedají, je vyšší než čtyři,“ řekl CNN kongresman Warren Davidson v odkaze na maximální počet republikánských hlasů, které může za současného nastavení ve sněmovně McCarthy ztratit.

Mnozí pozorovatelé uvádějí, že konflikt v republikánské většině je ve skutečnosti velmi osobním sporem navazujícím na roky tahanic mezi různými křídly strany. Kalifornský kongresman McCarthy, který je v republikánském sněmovním vedení od roku 2011, je brán spíše jako pragmatický politik, který není tak ideologicky vyhraněný jako mnozí jeho straničtí kolegové.

Není ovšem jasné, zda by někdo jiný byl schopen shromáždit větší podporu. „Kevin nemá dost hlasů, ale nikdo nemá víc hlasů než Kevin,“ shrnul problém nejmenovaný republikán citovaný webem Politico.

„Zbytečná entita“

Ať volba předsedy dopadne jakkoli, dosavadní vývoj nasvědčuje tomu, že nadcházející dva roky s těsnou republikánskou většinou by mohly přinést řadu dalších podobných bitev. Zpravodajský web Axios uvádí, že ústupky, které McCarthy nabízí rebelům, nejdou dohromady s „rozumným vládnutím“ a že republikánský lídr to dobře ví. „Sněmovní republikáni systematicky zbavili své lídry moci a zavedli de facto anarchii,“ píše web.

Obavy vyvolává také bezprostřední situace, v níž sněmovna bez zvoleného předsedy nemůže vykonávat svou funkci. „Bez předsedy se Sněmovna reprezentantů Spojených států stává v zásadě zbytečnou entitou,“ poukázal list The New York Times.

Nově zvolení kongresmani stále nesložili přísahu, a oficiálně tak stále nejsou členy Kongresu. Sněmovna nemá platná procedurální pravidla a nemůže projednávat žádné legislativní návrhy nebo vykonávat dohled nad vládou. Zároveň by v tuto chvíli nebyla schopna reagovat, pokud by to vyžadovala případná krizová situace.