Čtyři Rusové z deseti by se po reformě nedožili penze. Tři miliony lidí podepsaly proti změnám petici

Události ČT: Rusové proti důchodové reformě (zdroj: ČT24)

V Rusku umírají čtyři muži z deseti ještě před dosažením věku 65 let, a tito lidé by se tak ani nedožili penze, pokud by prošla chystaná penzijní reforma. Podle ní by se měl věk odchodu do důchodu u mužů zvýšit právě na pětašedesát let, na třiašedesát u žen. Vláda kvůli plánu čelí nebývalé kritice občanů. Proti se staví osmdesát procent Rusů a téměř tři miliony z nich už podepsaly petici.

Protesty opozice, shromáždění a mítinky jsou v Moskvě během mistrovství světa ve fotbale zakázané. Kdo by přece jen chtěl dát najevo s chystanou důchodovou reformou nespokojenost, čeká ho trest.

Stejně jako Sergeje Mitrochina, jednoho z předáků opozice, který proti reformě protestoval v červnu před parlamentem. Mitrochin od soudu odešel s nečekaně nízkou pokutou v přepočtu sedm tisíc korun. „Odsoudili mě k velmi nízkému trestu, pokuta je dokonce nižší než předpokládá zákon, který jsem podle nich porušil,“ podotkl Mitrochin. 

Od roku 1928 platí pro odchod do důchodu stejná hranice: pro muže 60 a pro ženy 55 let. Průměrný důchod je asi pět tisíc korun. Teď by měli Rusové pracovat o pět let déle a Rusky dokonce o osm. Se stárnutím populace totiž musí vláda důchodcům vyplácet z rozpočtu stále větší sumu a nové věkové hranice přinesou podle ní úsporu zhruba šest set miliard rublů.

Navalnyj: Vláda ruským mužům řekla, ať pracují až do smrti

„Nic to nepřinese. Jde jen o to, jak vycpat díru na dalších pět let. Navíc to přinese velkou nespokojenost společnosti,“ komentuje vládní plán Anton Tabach z ekonomické fakulty Moskevské státní univerzity. 

Kritici současných poměrů upozorňují, že nové věkové hranice by se ale nedožilo čtyřicet procent mužů, kteří podle statistik umírají dříve než v 65 letech. „Prakticky jim řekli, ať pracují do smrti a důchod nikdy nedostaneš. 40 procent!“ uvedl opoziční politik Alexej Navalnyj.

Kvůli reformě vznikla rekordně úspěšná petice

Mitrochin není sám, kdo s vládním návrhem důchodové reformy nesouhlasí. Petici podepsalo už dva a tři čtvrtě milionu Rusů. Je to absolutní rekord v případě petice, která se v Rusku za uplynulá desetiletí objevila.

V některých městech nespokojení občané demonstrovali. Připomínají prezidentovi Putinovi jeho slib, že pokud bude v Kremlu on, důchodový věk se nezvýší. „Našeho prezidenta je někdy poněkud složité pochopit, zvláště logiku jeho rozhodování,“ konstatuje Mitrochin. 

Kreml se zatím od reformy distancuje. Přesto podle průzkumů Putinova popularita od května klesla o osm procent.