Čína poprvé vyšle hlídky jaderných ponorek do Pacifiku, píše Guardian

Čína poprvé vyšle jaderné ponorky na hlídky do Tichého oceánu. S informací přišel britský deník Guardian s odkazem na armádní zdroje. I když načasování operace zatím není pevně dáno, podle Číňanů jde o nevyhnutelný krok vzhledem k aktivitám Spojených států.

Zpráva o vyslání čínských jaderných ponorek do Pacifiku přichází pár dní poté, co americký prezident Obama ukončil několik dekád trvající zbrojní embargo vůči Vietnamu. Čínští představitelé sice tento krok veřejně ocenili, nicméně komentáře státních novin následně varovaly před ohrožením regionálního míru a zhoršením krize kolem Jihočínského moře.

Před týdnem oznámil Pentagon, že dva stroje čínského taktického letectva provedly nebezpečný manévr v blízkosti amerického vojenského letadla. Čínská diplomacie poté vyzvala Washington, aby ukončil průzkumné aktivity ohrožující bezpečnost Číny.

O oblast Jihočínského moře se vedou v regionu dlouholeté spory. Peking si nárokuje téměř celé území, kudy vedou významné námořní trasy a pod jehož dnem se pravděpodobně nacházejí velké zásoby ropy a zemního plynu. Územní nároky na některé části moře si však činí také Brunej, Malajsie, Filipíny, Tchaj-wan a Vietnam.

Manévry v Jihočínském moři
Zdroj: Reuters

Čína uměle rozšiřuje ostrůvky a útesy v Jihočínském moři, buduje na nich majáky, přistávací dráhy pro letadla a další zařízení, která jsou využitelná i k vojenským účelům. Na útesu Fiery Cross vystavěla Čína mimo jiné 3000 metrů dlouhou ranvej.

Peking zase obviňuje Washington, že oblast militarizuje častými vojenskými hlídkami a cvičeními. Mluvčí čínského ministerstva zahraničí Lu Kchang prohlásil, že americká loď nezákonně vstoupila do čínských vod a byla sledována a varována. „Tato akce americké strany ohrozila svrchovanost Číny a její bezpečnostní zájmy, vystavila nebezpečí osazenstvo a zařízení útesu a narušila mír a stabilitu v regionu,“ řekl Lu.

Sporná území v Jihočínském moři
Zdroj: ČT24