Biden navrhuje zdanění bohatých jako plán, jak snížit rozpočtový deficit

Americký prezident Joe Biden představil svůj rozpočtový plán, který by v příštím desetiletí měl snížit deficit o 2,9 bilionu dolarů (64,7 bilionu korun). To je vyšší cíl, než jaký slíbil ve svém projevu minulý měsíc, kdy uvedl, že plánuje snížení deficitu o dva biliony USD. Plán počítá hlavně s vyššími daněmi pro bohaté. Je však již jasné, že republikáni, kteří mají většinu ve Sněmovně reprezentantů, návrh odmítnou.

Bidenův desetiletý rozpočtový plán se točí převážně kolem myšlenky zdanění bohatých, které by pomohlo financovat programy pro střední třídu, starší lidi a rodiny. Často mluví o tom, že firmy a bohatí musí platit svůj spravedlivý podíl.

Navrhuje, aby miliardáři platili minimálně 25procentní daň a zdvojnásobení daně z kapitálových výnosů z dvaceti procent na čtyřicet. Kromě toho chce čtyřnásobně zvýšit daň ze zpětného odkupu akcií, která je aktuálně na jednom procentu.

Návrh rozpočtu celkově očekává dodatečné daňové příjmy 4,7 bilionu a úspory 800 miliard dolarů díky změnám ve vládních programech. Biden ale také požaduje nové výdaje 2,6 bilionu dolarů.

V příštím fiskálním roce, který začne 1. října, chce Bidenova vláda zvýšit rozpočtové výdaje o osm procent na 6,88 bilionu dolarů. Výdaje na obranu mají vzrůst o 3,3 procenta na 886 miliard. Příjmy mají činit 5,04 bilionu. Deficit by se tak zvýšil na 1,85 bilionu z 1,57 bilionu dolarů.

Republikáni s plánem nesouhlasí

Bidenův návrh se letos v Kongresu setkává s tvrdým odporem, protože republikáni v listopadových volbách získali kontrolu nad Sněmovnou reprezentantů. Velká část návrhů z plánu rozpočtu tak zřejmě nebude přijata.

Zvýšení daní zahrnuje zrušení části daňových škrtů z roku 2017, které učinil tehdejší prezident Donald Trump, protože nižší daně nepřinesly růst, který Trump sliboval. Biden navrhuje nové daně pro miliardáře a zvýšení sazby daní z příjmu právnických osob a daně ze zahraničních zisků amerických nadnárodních firem. Chce také zvýšit horní mezní sazbu daně u příjmů nad 400 tisíc USD a zrušit zvýhodněnou sazbu pro příjmy z kapitálových výnosů pro domácnosti s příjmem nad jeden milion USD.

Návrh zahrnuje také nové výdaje 2,6 bilionu USD včetně obnovení rozšířené daňové úlevy na děti až na 3600 USD na dítě ze současných 2000 USD.

V době zvýšeného napětí s Ruskem a Čínou návrh rozpočtu v příštích deseti letech počítá s poklesem vojenských výdajů v poměru k výkonu americké ekonomiky. Federální výdaje však mají činit zhruba čtvrtinu ekonomického výkonu kvůli vyšším výdajům na sociální a zdravotní pojištění. Tím se prakticky zachovává stejná velikost vlády jako v současnosti.

Rozpočtový plán bude důležitý pro příští volby

Republikáni požadují přísné škrty ve výdajích výměnou za zrušení zákonného limitu pro zadlužování vlády. Zatím však nemají žádný protinávrh pro plán předložený Bidenem a jediné, co uvádějí, je, že odmítnou plán zvýšit daně pro bohaté. Tento plán by mohl být jedním z hlavních politických bodů případné Bidenovy prezidentské kampaně za znovuzvolení v roce 2024. Biden však zatím nepotvrdil, zda bude o znovuzvolení usilovat.

Republikánský předseda Sněmovny reprezentantů Kevin McCarthy prohlásil, že prezidentem navržené snížení deficitu je nedostatečné. Vyzval k tomu, aby se vláda USA vydala cestou vyrovnaného rozpočtu.

„Republikáni v Kongresu neustále tvrdí, že chtějí snížit deficit, ale nepředložili žádný komplexní plán, který by ukazoval, co sníží,“ řekla ředitelka Úřadu pro řízení a rozpočet Shalanda Youngová. „Těšíme se, až uvidíme jejich rozpočet, aby ho Američané mohli porovnat s tím, co předkládáme dnes.“