Belgie si připomněla týden starý masakr v Lutychu

Lutych – Belgie se znovu zahalila do smutku. Asi tři tisíce lidí si dnes v Lutychu připomněly oběti útoku šíleného střelce, který přesně před týdnem zabil pět lidí a dalších sto dvacet zranil. Smutečního shromáždění se zúčastnili i vládní představitelé a členové královské rodiny.

Květiny v místě tragédie položili v polovině dne za královskou rodinu korunní princ Philippe s manželkou princeznou Mathildou, premiér Elio Di Rupo a představitelé parlamentu a dalších institucí. Pieta se odehrála bez projevů, zazněla jen pohřební skladba Danny Boy, kterou zahrál trumpetista místní filharmonie.

Přesně před týdnem, tedy 13. prosince, se uprostřed vánočních trhů a na autobusové zastávce odehrála pro obyvatele města nepředstavitelná tragédie, když v centru Lutychu začaly bouchat granáty. Útočník nejdříve zabil asi 45letou hospodyni svých sousedů. Pak vyrazil do centra, kde ze střechy malého pekařství začal po lidech na rušném náměstí svatého Lamberta házet granáty a střílet. Policie postupně zahnala lidi z ulic do přilehlých obchodů a celou oblast izolovala. Ještě během zásahu bylo jasné, že střílel 33letý Nordin Amrani, který nakonec zabil i sám sebe. Jeho řádění si vyžádalo také životy 17měsíčního batolete a dvou teenagerů.

Policie ho znala už z dřívějška, muž byl trestaný kvůli obchodování s drogami a zbraněmi. „Tady v okolí ho znal každý. O tom, že obchodoval se zbraněmi, jsem nevěděla, každý ale věděl, že prodával marihuanu,“ popisuje sousedka útočníka Christelle Steveninová. Co vedlo Amraniho, původem z Maroka, k takovému činu, už však zřejmě nikdo nezjistí. Policie se domnívá, že měl chorobný strach z dalšího trestu vězení. Toho rána byl totiž předvolán na policii k výslechu.