Americká policie usmrtila dva střelce ze San Bernardina

Americká policie při přestřelce zabila dva lidi podezřelé z útoku v kalifornském San Bernardinu. Syen Rizwan Farook a Tashfeen Maliková byli údajně manželé, motiv jejich útoku na sociální centrum, při kterém zemřelo 14 lidí, zatím policie nezná. Zadržen byl i třetí člověk, jestli měl s případem něco společného, není jasné.

K násilnému činu došlo kolem jedenácti hodin dopoledne místního času, kdy střelci v maskáčovém oblečení vyzbrojeni samopaly dorazili do areálu pro pomoc lidem s vývojovým postižením. V centru právě probíhala vánoční oslava a mohlo zde být až 600 lidí.

Pátrání po střelcích ze San Bernardina
Zdroj: Chris Carlson/ČTK/AP

Po útoku zůstalo na místě kromě 14 mrtvých také 17 zraněných. Střelci uprchli tmavým vozem SUV a spustili tak mohutnou policejní akci východně od Los Angeles. Po několika hodinách pátrání policie zasáhla v několik kilometrů vzdálené rezidenční čtvrti Redlands. Vůz řídila žena, muž z něj střílel a podle některých informací i házel takzvané trubkové bomby.

Při přestřelce byli oba zabiti, jeden policista utrpěl lehčí zranění, zřejmě od oodražené střely. Policejní velitel Jarrod Burguan uvedl, že Farook a Maliková byli těžce ozbrojení, měli u sebe dvě samonabíjecí útočné pušky AR-15 a dvě pistole. Jedna ze zbraní byla prý držena legálně.  

Nedaleko od místa střetu jednotky zadržely třetí osobu (další ženu), není ale jasné, zda jde skutečně o třetího útočníka či komplice.

Švagr střelce: Nechápu, proč to udělal

„Nemám ponětí, proč to udělal, jsem v šoku,“ uvedl švagr Syeda Farooka v prohlášení pro média. Naposledy s ním prý mluvil asi před týdnem.

Farookův švagr nechápe pohnutky ke střelbě
Zdroj: Reuters

Podle zpravodaje ČT Martina Řezníčka Farook pracoval pět let jako zdravotní inspektor v okrsku San Bernardino. „Právě tato organizace pořádala onen vánoční večírek. Zda existuje pracovní souvislost, to znamená, že si vyřizoval nějaké účty, nebo tam je teroristická linka, FBI zatím odmítá potvrdit,“ sdělil Řezníček. Farook na vánoční oslavě původně byl, došlo tam ale prý k hádce, proto budovu opustil.

„Přišli skutečně dobře připraveni – jasně věděli, co chtějí provést. O jejich motivaci toho ale konkrétně víme zatím velmi málo,“ komentoval šéf místních policistů Jarrod Burguan. David Bowdich z oblastního vedení FBI prohlásil, že není možné říci, zda byl masakr teroristickým činem: „Je to možné, ale nevíme to. Možná se to tím směrem vyvine, možná také ne.“

Policejní operace i později probíhala i ve městě Redlands nedaleko San Bernardina. V bytě operoval speciální robot na zneškodňování výbušnin. S domem údajně Farooka pojí vazby. podle některých mu patří, podle dalších zdrojů v něm žila jeho matka a sestra.

Jde o 355. masovou střelbu v USA za letošní rok

Bilance střelby v San Bernardinu je nejhorší od útoku Adama Lanzy na základní školu Sandy Hook v Newtonu v prosinci 2012. Lanza při něm postřílel 26 lidí.

Střelba v San Bernardinu je podle skupiny Reddit už 355. masovou střelbou v USA během letošního roku. Za masovou střelbu jsou považovány konflikty, při kterých je střelbou zraněno nebo zabito čtyři a více osob (včetně střelce).

 Americký prezident Barack Obama v první reakci pro televizi CBS uvedl, že Spojené státy budou bezpečnější, jestliže budou zavedeny přísnější zákony týkající se držení zbraní.

„Zatím nevíme, jaké byly motivy střelců, víme ale, že existují určité kroky, které můžeme učinit, aby byli Američané ve větším bezpečí,“ uvedl Obama. „Nikdy bychom si neměli myslet, že toto je něco, co se děje běžně, protože v jiných zemích se to tak často nestává,“ dodal. 

Nasazen byl i robot na zneškodňování výbušnin
Zdroj: Reuters/Mario Anzuoni

Centrum Inland se orientuje na pomoc lidem s vývojovým postižením a jde o jedno z dvacítky podobně zaměřených středisek v Kalifornii. Centrum v San Bernardinu je z těchto státem zřizovaných institucí největší. San Bernardino s 200 tisíci obyvateli leží východně od Los Angeles.