AI: Nejen Boko Haram. Stejná zvěrstva páchá i nigerijská armáda

Abuja – Nigerijská armáda se sama dopustila zvěrstev během bojů proti islamistickým milicím Boko Haram na severovýchodě země. Tvrdí to organizace Amnesty International s odkazem na zveřejněné video s „hrůznými záběry“. Údajní členové armády zadržené bijí a některým z nich dokonce podříznou hrdlo. Nigerijské úřady už uvedly, že v armádě není místo pro takové barbarství, a slíbily celou záležitost vyšetřit.

Zástupci AI obdrželi od řady různých zdrojů v severonigerijském státě Borno záznamy armádních akcí, mimo jiných zahrnující „hrůzné obrázky zajatců, kterým jednomu po druhém podřezali hrdla a hodili je do masových hrobů“. Podle vyjádření organizace je zjevné, že na záznamech byli příslušníci nigerijské armády a státem řízených občanských milic CJTF.

„Ty ponuré obrázky jsou doprovázeny řadou svědectví, která jsme shromáždili a která uvádějí, že mimosoudní popravy jsou ve skutečnosti pravidelně prováděny nigerijskou armádou a CJTF,“ uvedl generální tajemník AI Salil Shetty.

Šéf Amnesty International: „Tyto šokující nové záběry jsou dalším důkazem o děsivých zločinech, které páchají všechny strany konfliktu. Nigerijci si zaslouží něco lepšího – co na to říct, když členové armády provádějí takové neslýchané činy, které byly zachyceny na kameru? Stav pohotovosti se nesmí proměnit ve stav, kdy neplatí žádné zákony. Bohužel, lidé jsou teď nastejno terorizováni jak ze strany Boko Haram, tak i ze strany armády.“

AI upozornila, že součástí videa jsou záběry ukazující následky útoku Boko Haram na vesnici, kde ozbrojenci zabili téměř 100 lidí a zničil desítky domů.

„Boko Haram a další ozbrojené skupiny jsou zodpovědné za obrovské množství odporných zločinů – třeba za únos stovek školaček před více než třemi měsíci. Armáda má ale lidi bránit, ne provádět další zvěrstva,“ podotkl Shetty.

Vraždy v Nigérii páchají i vojáci
Zdroj: ČT24/Youtube/Amnesty International

Organizace vyzvala k vyšetření těchto nezákonných činů. Nigerijské úřady jsou podle agentury AP odhaleními velmi znepokojeny a hodlají zjednat nápravu.

  • Nigerijská armáda bojuje s povstalci z radikální skupiny Boko Haram již od roku 2009. Členové hnutí rozpoutali v poslední době nevídanou vlnu násilí, která se ze severovýchodních států Borno, Yobe a Adamawa začala přelévat i do hlavního města Abuje.
  • Jen za letošní rok zabila skupina při zhruba stovce teroristických útoků více než 3 300 lidí. Armáda se snaží získat pod kontrolu severní části země, které radikálové terorizují.