K půstu v Čechách patří i pivo, jako první se vařilo na Břevnově

K půstu mezi Popeleční středou a Velikonocemi v Čechách historicky patří i pivo. To se už od středověku vařilo přímo v klášterech. Nejstarší známý pivovar byl v 10. století na Břevnově a na tuto tradici navázal i před třemi lety. Tradici minipivovarů stále drží také jeden z nejmenších – v bývalé stodole ve Ctiněvsi pod Řípem.

První pivovar v Čechách byl v Břevnově 

Přímo v klášterech se pivo vařilo už od středověku. Nejstarším známým pivovarem v Čechách byl ten v Břevnově, vznikl hned se založením kláštera roku 993. Pivovar tam fungoval až do doby před 1. světovou válkou – ovšem tehdy na jiném místě než dnes. Byl mezi dnešním klášterem a domem U Kaštanu, tedy tam, kde dnes probíhá silnice Patočkova. 

Jak upozornil Petr Janík, který dnes v Břevnově pivo vaří, tento nápoj se v Čechách samozřejmě vařil i dávno před rokem 993 – tehdy ale spíš domáckým způsobem. „Ale v klášteře bylo potřeba uvařit pivo pro hodně lidí, nejenom pro mnichy, ale i pro čeleď, a to už nešlo udělat v hrnci v kuchyni,“ řekl Petr Janík.

Na tradici z 10. století navázali v Břevnově před třemi lety. Benediktini soukromému minipivovaru pronajali bývalou stáj.

„My jsme hledali něco trvalejšího, co bychom třeba mohli odkázat i dětem, a církev samozřejmě počítá s trochu jinými časovými intervaly než běžní majitelé objektů. Počítají s věčností. Takže pro ně 20, 30 let nájmu je zcela běžné a nemají s tím žádný problém,“ řekl Petr Janík, předseda představenstva Břevnovského klášterního pivovaru sv. Vojtěcha.

„Možná se někdo podiví, ale pivo a chleba patřily k postu, protože v pivu jsou potřebné živiny,“ uvedl Prokop Siostrzonek, převor-administrátor břevnovského kláštera.  

Celý pivovar v Břevnově prakticky obsluhují jenom tři lidé a zdejší pivo v normálním obchodě nekoupíte – dodávají ho jen do vybraných hospod. Sládek Pavel Zákora upozornil, že práce při výrobě piva je poměrně tvrdá: „Člověk hodně dělá s vodou, protože 90 % práce tady je oplachování, mytí, no a ta voda má čtyři stupně Celsia,“ uvedl sládek Pavel Zákora.

Benediktini se minipivovar rozhodli obnovit z úcty k tradici i kvůli tomu, že pomáhá vydělat si na údržbu a rozvoj rozsáhlého areálu kláštera. „Musíme se chovat tak, abychom uživili tento objekt, není to vždycky jednoduché. Pivo patřilo vždycky ke klášterům, protože bylo součástí životosprávy mnichů,“ uvedl Prokop Siostrzonek. Dodal ale, že pivo v minulosti bylo úplně jiné než dnes.

„Dokonce se říká, že i svatý Vojtěch, zakladatel kláštera, vytýkal mnichům, že už tenkrát pili moc piva, a tak se to muselo redukovat a nějakým způsobem usměrňovat,“ uvedl Prokop Siostrzonek. Připomněl vyprávění ze 17. století o řeholnících jednoho mnichovského kláštera, kteří si chtěli nechat papežem schválit, že mohou i v postní době pivo popíjet. „Poslali ho papežovi na ochutnání do Itálie, do Říma, a samozřejmě že cestou se to pivo zkazilo, i vlivem italského tepla. Když papež ochutnal to zkažené pivo, tak říkal – tak to mohou skutečně pít i v půstu. Ovšem Italové nevědí to, co my ve středoevropském prostoru, že to pivo chutná u nás úplně jinak,“ dodal Prokop Siostrzonek.

Další příklad propojení piva a církve – jako velikonoční pozdrav míří už pátým rokem do Vatikánu pivo z Plzně. Sváteční várce proto žehná i plzeňský biskup.

Rodinný pivovar v bývalé stodole pod Řípem

V Česku přibývá malých rodinných pivovarů. Jeden z nejmladších vznikl v bývalé stodole ve Ctiněvsi pod horou Říp. Pivo tam začala vařit rodina Lípových, která ve vesnici hospodaří po staletí. Jejich hospoda má číslo popisné jedna. Aleš Lípa vaří pivo ve stodole, kde jeho předci chovali dobytek, a tvrdí, že se mu splnil sen. 

„On si každý myslí, že kdo dělá v pivovaru, musí být pořád nalitý, ale pravda to není. Pijete spíš čaj, protože tady je zima,“ uvedl majitel pivovaru Aleš Lípa.

Rodina pana Lípy pod Řípem hospodaří už 14. generaci. Aleš Lípa se sem vrátil poté, co dostal zpět majetek po otci, který zabavili komunisté. Staré hospodářství na zahradě ještě připomínají stroje na sklízení chmelu. Pivo pana Lípy se čepuje nejen ve Ctiněvsi, ale nalévají ho i v Praze. 

Ve varně se na jednu dávku uvaří 550 litrů piva. A pivovaru to vydrží na týden. Malý rodinný pivovar už Aleš Lípa příliš rozšiřovat nechce. Teď plánuje fasádu na domě, aby i z venku vypadal jako hospoda, a ne jako stodola.

Petr Janík k rozdílu mezi minipivovarem a malým produkčním pivovarem

„Základní rozdíl je v tom, že pivovar třeba na statku nebo takový ten klasický minipivovar je spíš restaurační, to znamená, že většina piva se vypije přímo tam. Zatímco my jsme produkční pivovar – tady žádná restaurace není,“ uvedl Petr Janík, předseda představenstva Břevnovského klášterního pivovaru sv. Vojtěcha. A dodal, že podobných pivovarů, jako je ten v Břevnově, je už u nás několik.

Průmyslová výroba piva 

Pravým opakem rodinných minipivovarů je velká průmyslová výroba piva. Například v Chotěboři se pivo vaří v průmyslové zóně. Budova zvenku vypadá jako továrna, uvnitř je to ale klasický český pivovar. „Tady jsme opravdu u naší klasiky, což jsou otevřené kvasné kádě, a potom pivo přechází po prokvašení do ležáckých tanků, kde pivo dozrává,“ popsal technologii Oldřich Záruba, sládek a jednatel pivovaru.

Pivovar Chotěboř je nejmladším průmyslovým pivovarem v ČR. Pivo se tam vaří teprve pět let a využívají jak nejmodernější techniku, tak tradiční postupy a recepty. 

„Všechno řídí počítač, začínáme u šrotování, přes šrotování sladu přecházíme na varnu, kde veškeré výrobní procesy zase řídí počítač,“ uvedl Oldřich Záruba, sládek a jednatel pivovaru. O všechno se ale automatika nepostará, počítač totiž například neumí ochutnat pivo – sládek je ten, kdo musí zkontrolovat vůni, barvu a chuť.

Z pivovaru v Chotěboři každou minutu vyexpedují jeden sud nebo 40 lahví piva – ročně vyrobí přes 20 000 hektolitrů.  

  • Údaje o počtu průmyslových pivovarů v Česku se podle různých internetových stránek mapujících pivovary mírně liší, pohybují se v rozmezí 43 až 45 pivovarů. (Průmyslové pivovary vyprodukují více než 10 000 hektolitrů piva za rok). Podle Wikipedie je velkých pivovarů v ČR 52.
  • Vzniká také stále více minipivovarů, v současnosti jich je více než 270 (jejich podíl na produkci dosahuje asi 1 %)

http://www.pividky.cz/mapa.php; http://ceskepivo-ceskezlato.cz/pivovary.php

6 minut
Pivo se vaří v minipivovarech i ve velkých pivovarech
Zdroj: ČT24

Výběr redakce

Aktuálně z rubriky Regiony

Stanice metra Florenc na lince C zůstane kvůli úniku vody uzavřená do odvolání

Stanice metra Florenc na lince C je kvůli rozsáhlému úniku vody v pondělí ráno stále uzavřena, podle pražského dopravního podniku (DPP) zatím do odvolání. Soupravy stanicí od nedělního podvečera pouze projíždějí. Stanice Florenc na lince B funguje bez omezení, sdělila mluvčí DPP Aneta Řehková.
Právě teď

Královéhradecké teplárny vracejí na přeplatcích přes sto milionů korun

Tepelné hospodářství v Hradci Králové rozesílá obyvatelům a institucím přeplatky za teplo za minulý kalendářní rok. Jejich celková výše je přes sto milionů korun. Například v panelovém domě se sto dvaceti byty dostanou vlastníci zpět přeplatek celkem šest set tisíc korun. Ředitelství policie ušetřilo milion tři sta tisíc tisíc, vězeňská služba přes tři sta tisíc. Loňská zima patřila k mírným a městský distributor tepla významně ušetřil.
před 1 hhodinou

Kamionům chybí odpočívky, ve výstavbě jich je patnáct

Parkující kamiony v noci lemují dálniční sjezdy a někde i odstavné pruhy. Zastavit musí, nemají ale kde. Podle dopravní policie je to velké bezpečnostní riziko. Jen středočeští policisté loni řešili téměř tři tisíce podobných přestupků. Na pokutách vybrali přes čtyři miliony korun. Řadu situací ale řeší domluvou. Východiskem je budování odpočívek. Po celém Česku je jich ve výstavbě patnáct, Ředitelství silnic a dálnic jich letos chce přes tři stovky.
před 10 hhodinami

Hasiči na Přerovsku pokračují v čištění cisteren

Hasiči v Hustopečích nad Bečvou na Přerovsku dál čistí párou cisterny se zbytky benzenu po havárii z minulého pátku. Zbývá jim ještě pět celkem ze dvanácti poškozených cisteren. Odklízení vraků železničních cisteren s největší pravděpodobností v neděli nezačne, sdělil mluvčí drážních hasičů Martin Kavka.
včeraAktualizovánopřed 15 hhodinami

V Hradci Králové si připomínají památku obětí tragédie, funguje sbírka

Dva týdny po tragédii, kdy šestnáctiletý mladík ubodal dvě prodavačky v Hradci Králové, si lidé připomínají jejich památku. Zároveň posílají peníze na pomoc rodinám. Radnice v polovině tohoto týdne spustila transparentní veřejnou sbírku. Během prvních tří dnů lidé přispěli zhruba dvěma sty tisíci korunami. Peníze stále přibývají i v průběhu víkendu. Obchodní řetězec slíbil, že po ukončení sbírky vybranou částku zdvojnásobí.
včera v 08:00

Na táborském sídlišti hnízdí velká kolonie havranů

Z parku u nádraží se většina havranů v Táboře přesunula na Pražské sídliště. Hnízd tam mohou mít na čtyři stovky. Některým místním vadí hluk a špinavá auta i lavičky. Havrani jsou chráněnými živočichy. V Táboře proti nim v minulosti nasadili dravce, akustické a světelné plašiče, ale nic z toho se neosvědčilo. Podle ornitologů si na plašení tito ptáci rychle zvyknou a přestanou ho vnímat. Jejich hašteření ale prý trvá zhruba čtyři měsíce a dá se vydržet.
včera v 06:00

Policie pátrá po soudci Kafkovi, byl žalobcem v metanolové kauze

Policie pátrá po soudci Romanu Kafkovi. Rodina oznámila policii, že ho pohřešuje. Sedmačtyřicetiletý Kafka je soudcem Krajského soudu v Brně, dříve byl státním zástupcem, dozoroval metanolovou kauzu, která vypukla v září 2012.
8. 3. 2025

Hasiči u Hustopečí čistili cisterny, odstranili i trakční vedení

Hasiči v Hustopečích nad Bečvou na Přerovsku parním generátorem nahrubo očistili šest z dvanácti poškozených cisteren se zbytky benzenu. Dokončili i demontáž trakčního vedení. O nasazení kolejového jeřábu a zahájení likvidace vraků se rozhodne v neděli ráno či dopoledne. Záleží to na měření koncentrací v cisternách. Dál se měří koncentrace nebezpečného benzenu v okolí a hasičům v tom pomáhají i drony.
8. 3. 2025Aktualizováno8. 3. 2025
Načítání...