K půstu v Čechách patří i pivo, jako první se vařilo na Břevnově

K půstu mezi Popeleční středou a Velikonocemi v Čechách historicky patří i pivo. To se už od středověku vařilo přímo v klášterech. Nejstarší známý pivovar byl v 10. století na Břevnově a na tuto tradici navázal i před třemi lety. Tradici minipivovarů stále drží také jeden z nejmenších – v bývalé stodole ve Ctiněvsi pod Řípem.

První pivovar v Čechách byl v Břevnově 

Přímo v klášterech se pivo vařilo už od středověku. Nejstarším známým pivovarem v Čechách byl ten v Břevnově, vznikl hned se založením kláštera roku 993. Pivovar tam fungoval až do doby před 1. světovou válkou – ovšem tehdy na jiném místě než dnes. Byl mezi dnešním klášterem a domem U Kaštanu, tedy tam, kde dnes probíhá silnice Patočkova. 

Jak upozornil Petr Janík, který dnes v Břevnově pivo vaří, tento nápoj se v Čechách samozřejmě vařil i dávno před rokem 993 – tehdy ale spíš domáckým způsobem. „Ale v klášteře bylo potřeba uvařit pivo pro hodně lidí, nejenom pro mnichy, ale i pro čeleď, a to už nešlo udělat v hrnci v kuchyni,“ řekl Petr Janík.

Na tradici z 10. století navázali v Břevnově před třemi lety. Benediktini soukromému minipivovaru pronajali bývalou stáj.

„My jsme hledali něco trvalejšího, co bychom třeba mohli odkázat i dětem, a církev samozřejmě počítá s trochu jinými časovými intervaly než běžní majitelé objektů. Počítají s věčností. Takže pro ně 20, 30 let nájmu je zcela běžné a nemají s tím žádný problém,“ řekl Petr Janík, předseda představenstva Břevnovského klášterního pivovaru sv. Vojtěcha.

„Možná se někdo podiví, ale pivo a chleba patřily k postu, protože v pivu jsou potřebné živiny,“ uvedl Prokop Siostrzonek, převor-administrátor břevnovského kláštera.  

Celý pivovar v Břevnově prakticky obsluhují jenom tři lidé a zdejší pivo v normálním obchodě nekoupíte – dodávají ho jen do vybraných hospod. Sládek Pavel Zákora upozornil, že práce při výrobě piva je poměrně tvrdá: „Člověk hodně dělá s vodou, protože 90 % práce tady je oplachování, mytí, no a ta voda má čtyři stupně Celsia,“ uvedl sládek Pavel Zákora.

Benediktini se minipivovar rozhodli obnovit z úcty k tradici i kvůli tomu, že pomáhá vydělat si na údržbu a rozvoj rozsáhlého areálu kláštera. „Musíme se chovat tak, abychom uživili tento objekt, není to vždycky jednoduché. Pivo patřilo vždycky ke klášterům, protože bylo součástí životosprávy mnichů,“ uvedl Prokop Siostrzonek. Dodal ale, že pivo v minulosti bylo úplně jiné než dnes.

„Dokonce se říká, že i svatý Vojtěch, zakladatel kláštera, vytýkal mnichům, že už tenkrát pili moc piva, a tak se to muselo redukovat a nějakým způsobem usměrňovat,“ uvedl Prokop Siostrzonek. Připomněl vyprávění ze 17. století o řeholnících jednoho mnichovského kláštera, kteří si chtěli nechat papežem schválit, že mohou i v postní době pivo popíjet. „Poslali ho papežovi na ochutnání do Itálie, do Říma, a samozřejmě že cestou se to pivo zkazilo, i vlivem italského tepla. Když papež ochutnal to zkažené pivo, tak říkal – tak to mohou skutečně pít i v půstu. Ovšem Italové nevědí to, co my ve středoevropském prostoru, že to pivo chutná u nás úplně jinak,“ dodal Prokop Siostrzonek.

Další příklad propojení piva a církve – jako velikonoční pozdrav míří už pátým rokem do Vatikánu pivo z Plzně. Sváteční várce proto žehná i plzeňský biskup.

Rodinný pivovar v bývalé stodole pod Řípem

V Česku přibývá malých rodinných pivovarů. Jeden z nejmladších vznikl v bývalé stodole ve Ctiněvsi pod horou Říp. Pivo tam začala vařit rodina Lípových, která ve vesnici hospodaří po staletí. Jejich hospoda má číslo popisné jedna. Aleš Lípa vaří pivo ve stodole, kde jeho předci chovali dobytek, a tvrdí, že se mu splnil sen. 

„On si každý myslí, že kdo dělá v pivovaru, musí být pořád nalitý, ale pravda to není. Pijete spíš čaj, protože tady je zima,“ uvedl majitel pivovaru Aleš Lípa.

Rodina pana Lípy pod Řípem hospodaří už 14. generaci. Aleš Lípa se sem vrátil poté, co dostal zpět majetek po otci, který zabavili komunisté. Staré hospodářství na zahradě ještě připomínají stroje na sklízení chmelu. Pivo pana Lípy se čepuje nejen ve Ctiněvsi, ale nalévají ho i v Praze. 

Ve varně se na jednu dávku uvaří 550 litrů piva. A pivovaru to vydrží na týden. Malý rodinný pivovar už Aleš Lípa příliš rozšiřovat nechce. Teď plánuje fasádu na domě, aby i z venku vypadal jako hospoda, a ne jako stodola.

Petr Janík k rozdílu mezi minipivovarem a malým produkčním pivovarem

„Základní rozdíl je v tom, že pivovar třeba na statku nebo takový ten klasický minipivovar je spíš restaurační, to znamená, že většina piva se vypije přímo tam. Zatímco my jsme produkční pivovar – tady žádná restaurace není,“ uvedl Petr Janík, předseda představenstva Břevnovského klášterního pivovaru sv. Vojtěcha. A dodal, že podobných pivovarů, jako je ten v Břevnově, je už u nás několik.

Průmyslová výroba piva 

Pravým opakem rodinných minipivovarů je velká průmyslová výroba piva. Například v Chotěboři se pivo vaří v průmyslové zóně. Budova zvenku vypadá jako továrna, uvnitř je to ale klasický český pivovar. „Tady jsme opravdu u naší klasiky, což jsou otevřené kvasné kádě, a potom pivo přechází po prokvašení do ležáckých tanků, kde pivo dozrává,“ popsal technologii Oldřich Záruba, sládek a jednatel pivovaru.

Pivovar Chotěboř je nejmladším průmyslovým pivovarem v ČR. Pivo se tam vaří teprve pět let a využívají jak nejmodernější techniku, tak tradiční postupy a recepty. 

„Všechno řídí počítač, začínáme u šrotování, přes šrotování sladu přecházíme na varnu, kde veškeré výrobní procesy zase řídí počítač,“ uvedl Oldřich Záruba, sládek a jednatel pivovaru. O všechno se ale automatika nepostará, počítač totiž například neumí ochutnat pivo – sládek je ten, kdo musí zkontrolovat vůni, barvu a chuť.

Z pivovaru v Chotěboři každou minutu vyexpedují jeden sud nebo 40 lahví piva – ročně vyrobí přes 20 000 hektolitrů.  

  • Údaje o počtu průmyslových pivovarů v Česku se podle různých internetových stránek mapujících pivovary mírně liší, pohybují se v rozmezí 43 až 45 pivovarů. (Průmyslové pivovary vyprodukují více než 10 000 hektolitrů piva za rok). Podle Wikipedie je velkých pivovarů v ČR 52.
  • Vzniká také stále více minipivovarů, v současnosti jich je více než 270 (jejich podíl na produkci dosahuje asi 1 %)

http://www.pividky.cz/mapa.php; http://ceskepivo-ceskezlato.cz/pivovary.php

6 minut
Pivo se vaří v minipivovarech i ve velkých pivovarech
Zdroj: ČT24

Výběr redakce

Aktuálně z rubriky Regiony

Na Štědrý den řešili hasiči nejvíce požárů za pět let

Hasiči v Česku na Štědrý den vyjížděli k 72 požárům, což je nejvíce za posledních pět let. Nikdo při nich nezemřel, zranění utrpělo dvanáct lidí. Některé požáry přímo souvisely s Vánocemi, způsobilo je například neopatrné zacházení s prskavkami. Celková škoda je přes třicet milionů korun, informovala mluvčí generálního ředitelství hasičů Klára Ochmanová.
včeraAktualizovánopřed 14 hhodinami

Zdravotní klauni přinášejí vánoční radost dětem v nemocnicích

Ne všechny děti mohou strávit vánoční svátky doma – některé musí zůstat na nemocničním lůžku. Zpříjemnit jim pobyt v nemocnici a vykouzlit úsměv na tváři se v rolích sester a doktorů snaží zdravotní klauni. Malé pacienty navštěvují celoročně, o Vánocích jsou jejich klauniády obzvlášť důležité.
24. 12. 2025

O tradiční rybí polévku byl na Staroměstském náměstí velký zájem

Tradiční rozlévání štědrodenní rybí polévky podle receptu s koňakem a karamelem na Staroměstském náměstí v Praze opět provázel velký zájem. Dlouhá fronta se začala tvořit už půl hodiny před začátkem vydávání, kterého se s pomocníky ujal pražský primátor Bohuslav Svoboda (ODS). Rozlévání vánoční rybí polévky se v metropoli uskuteční i na Kampě u Karlova mostu nebo na náměstí Republiky.
24. 12. 2025

Trojice bratrů spojila síly, obec na Zlínsku se tak dočká opraveného betlému

Vánoční svátky v Nedašově na Zlínsku budou po letech zase kompletní – tedy včetně bezmála devadesát let starého mechanického betléma. Mohutný model devět měsíců opravovali tři bratři – Jakub, Karel a Tomáš Suří a tchán jednoho z nich. Betlém rozložili v garáži, historické součástky postupně nahrazovali novými. Do radosti pro druhé investovali desítky tisíc korun. Nyní na úplný závěr prošlo dílo závěrečným testem. Opravený betlém má pro Nedašov mimořádný význam. I podle statistiků je tu víra pořád silně zakořeněná. Při posledním sčítání se k církvi přihlásilo 855 z 1315 obyvatel vesnice. První veřejné předvedení betlému bude v kostele na Štědrý den během sváteční půlnoční mše.
24. 12. 2025

Zájem o revizi letadel v tuzemsku roste, aerolinky přicházejí z celého světa

Zájem o revizi letadel v tuzemsku roste. V hangárech na pražské Ruzyni servisuje své stroje víc než desítka aerolinek z celého světa. Během dekády se jejich počet zdvojnásobil. I proto tam hledají nové zaměstnance. Lidí ve specializovaných profesích je ale málo.
24. 12. 2025

Skauti rozvážejí Betlémské světlo. Někde až domů

Skauti a skautky i letos rozvážejí Betlémské světlo po celém Česku. Lidé si ho mohou vyzvednout na náměstích, v kostelech nebo v nákupních centrech, někde s plamínkem skauti obcházejí domácnosti osobně. Tradice, která symbolizuje mír, naději a přátelství, se v Česku udržuje už více než pětatřicet let.
23. 12. 2025Aktualizováno23. 12. 2025

Výstraha ČHMÚ: Na Šumavě až dvacet centimetrů sněhu, silný vítr na východě Česka

V Pošumaví a na Šumavě může ve středu napadnout pět až dvacet centimetrů sněhu, hrozí i sněhové jazyky. Vyplývá to z výstrahy, kterou vydal Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). V části Moravskoslezského a Olomouckého kraje bude na Štědrý den také foukat silný vítr, v nárazech může mít až 70 kilometrů za hodinu.
23. 12. 2025

Kdy a kde bude na Štědrý den sněžit? Podívejte se na přehlednou mapu

Na některých místech Česka by mohlo na Vánoce sněžit. Nebude jich mnoho, sněhu bude spíše málo, ale naděje na bílou pokrývku existuje.
23. 12. 2025
Načítání...