Do kasemat s tabletem. Návštěvníci Špilberku si mohou zahrát interaktivní hru

Prohlídku špilberských kasemat v Brně si mohou zájemci zpestřit novou hrou s prvky rozšířené reality. Program pro tablety umožní návštěvníkům setkat se skrze obrazovky například s baronem Trenckem, kterého na Špilberku věznili, či stavitelem kasemat Rochepinem.

Prohlídku kasemat na Špilberku tvoří sedm stanovišť. Návštěvníky na nich čekají úkoly, ale i zajímavá videa s užitečnými informacemi a možnost prohlédnout si v rozšířené realitě na tabletu kasematy v podobě, jakou měly v 18. století. Obtížnost úkolů není podle autorů vysoká a za úspěšné splnění mohou návštěvníci získat virtuální tolary.

Pokud by si lidé nevěděli s úkoly rady, mohou za ztrátu jednoho tolaru získat nápovědu nebo úkol zcela vynechat. Na každém stanovišti se návštěvníci seznámí s jedním vězněm a jeho skutečným osudem. Podmínky v kasematách byly velmi tvrdé, vězni tam přežívali většinou několik měsíců.

Kasematy s tabletem si prošla i redaktorka Dominika Řebíková (zdroj: ČT24)

Prohlídka je vhodná pro skupiny od tří do pěti lidí. „Ideální je skupinka tří lidí, jednotlivec si to příliš neužije,“ řekla koordinátorka projektu Martina Šmídtová z Muzea města Brna.

Rodinám s malými dětmi ale prohlídku nedoporučuje. „Na webových stránkách uvádíme, že je možná návštěva dětí od 12 let v doprovodu dospělého, ale pro děti není příliš vhodná,“ konstatovala.

Prohlídka s tabletem stojí 120 korun, což je o 30 korun více než u obvyklé prohlídky. Skupinová vstupenka stojí 100 korun na osobu.

  • Kasematy původně po dostavbě v 18. století sloužily jako útočiště a sklad pro vojáky v případě obléhání. V roce 1783 je ale začal císař Josef II. využívat jako vězení pro nejtěžší a nejnebezpečnější zločince. Vězením byly až do počátku 30. let 19. století. Za druhé světové války v nich hledala úkryt i německá armáda.