České Budějovice přišly o významného sponzora

České Budějovice – Energetická společnost E.ON rozhodla o ukončení spolupráce s jihočeským městem, které tak přijde o miliony korun. E.ON už nadále nebude sponzorovat českobudějovický fotbalový stadion, důvodem je podle mluvčího společnosti E.ON Vladimíra Váchy porušení smluvních podmínek ze strany města. Vedení magistrátu nyní čelí tvrdé kritice opozičních zastupitelů.

V dopise adresovaném magistrátu společnost uvádí, že město s ní nebylo ochotné jednat: „Dohodnuté setkání, stanovené na 27.9. 2007, které bylo oznámeno novinářům, nebylo ze strany města bez omluvy dodrženo,“ uvádí E.ON. Společnost v dopise rovněž uvedla, že na rekonstrukci stadionu, který patří městu, už neposkytne žádné finance.

Představitelé města však kritiku odmítají. „Se společností jsme komunikovali a situace, do které nás E.ON uvedl, staví město do pozice rukojmí,“ prohlásil náměstek primátora Českých Budějovic František Jelen. Nadnárodní společnost českobudějovickým fotbalistům poskytovala až 10 milionů korun ročně. Z této částky čtyři miliony směřovaly právě na rekonstrukci fotbalového stadionu. Smlouvy mezi energetickou společností a městem ale nejsou veřejné a tak by se rozchod E.ONu a Českých Budějovic neměl dotknout například podpory juniorů. Mluvčí SK Dynamo České Budějovice Jiří Glowacz přesto vyjádřil obavu nad možným zpožděním některých prací na rekonstrukci stadionu.

Podle nejvyšších představitelů společnosti E.ON město pochybilo svojí nečinností, postoj radnice k jednání s významným sponzorem kritizuje i opozice. „Věřím, že na současné situaci se nejvíce podílí pouze ona neschopnost vedení města. Jinak to považuji za skandální záležitost,“ uvedl člen zastupitelstva Českých Budějovic Miroslav Joch. V případě, že se městu nepodaří obnovit dohodu s energetickou společností, chtějí jeho představitelé hledat nového sponzora. Jak dlouho ale takové hledání může trvat a zda bude úspěšné, nechce zatím nikdo odhadovat.