SOUHRN: Zásadní události středy 25. září

Každý večer přinášíme přehled nejdůležitějších a nejzajímavějších událostí dne z domova i ze světa. Stručně a přehledně, ale i s potřebným kontextem. Projděte si zásadní zprávy středy 25. září 2024.

Piráti opustí vládu, Bartoše má dočasně nahradit Jurečka

Vicepremiér Ivan Bartoš (Piráti) na středečním jednání vlády řekl premiéru Petru Fialovi (ODS), že Piráti kabinet opustí. Další kroky jsou závislé na tom, kdy svůj zamýšlený krok udělají, uvedl po zasedání kabinetu Fiala. Oznámil také, že hlavě státu již odeslal formální návrh na odvolání Bartoše, kterému vytýká problémy s digitalizací stavebního řízení. Řízením ministerstva pro místní rozvoj by měl Pavel podle návrhu premiéra dočasně pověřit vicepremiéra Mariana Jurečku (KDU-ČSL). Místopředseda STAN Lukáš Vlček po mimořádném jednání předsednictva hnutí uvedl, že pokud Piráti opustí vládu, Starostové je nebudou následovat.


Stavební úřady dostanou možnost vrátit se k systémům před digitalizací, oznámil Kupka

Úředníci na stavebních úřadech dostanou v nejbližší možné době možnost vrátit se k systémům používaným před digitalizací stavebního řízení. V současnosti se hledá cesta, jak propojit portál stavebníka s dřívějšími systémy. Souběžně s tím se bude dál pracovat na nových digitalizovaných systémech spuštěných od 1. července, uvedl ministr dopravy Martin Kupka (ODS), který po návrhu na odvolání ministra pro místní rozvoj Ivana Bartoše (Piráti) dostal digitalizaci stavebního řízení na starost. Další plán, jak bude Kupka v digitalizaci postupovat, předloží vládě do 16. října.


Pavel vyzval k rychlé reformě OSN a zvýšení tlaku na Rusko

Český prezident Petr Pavel v projevu na Valném shromáždění OSN vyzval k co nejrychlejší reformě Rady bezpečnosti. Státy by podle něj měly stát bok po boku, aby dokázaly nalézt řešení tíživých problémů. Země by měly také vyvinout větší tlak na Rusko, aby ukončilo nespravedlivou válku, kterou vede proti Ukrajině, prohlásil Pavel. V OSN ve středu hovořil i ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.


ČNB snížila základní úrokovou sazbu o čtvrt procentního bodu

Bankovní rada České národní banky (ČNB) snížila základní úrokovou sazbu o čtvrt procentního bodu na 4,25 procenta. Je tak na nejnižší úrovni od počátku února 2022. Finanční trh snížení sazby o čtvrt procentního bodu očekával, ve stejném rozsahu bankovní rada snížila sazbu i v srpnu. Pro rozhodnutí o snížení sazby o čtvrt procentního bodu bylo šest členů rady, jeden byl pro pokles o půl bodu.


Hizballáh vyslal raketu na velitelství Mosadu

Libanonské teroristické hnutí Hizballáh ve středu brzy ráno uvedlo, že vyslalo raketu na velitelství izraelské tajné služby Mosad nedaleko Tel Avivu. Škody ani zranění hlášeni nejsou, napsala agentura Reuters. Hizballáh také potvrdil, že úterní izraelský útok na Bejrút zabil jeho vysoce postaveného člena Ibrahíma Kubaisiho. Izrael ve středu třetí den v řadě útočil na jih Libanonu, uvedla libanonská agentura NNA.


Před 50 lety varovali tři vědci před zničením ozonové vrstvy. Změnili svět k lepšímu

Chemické látky freony se ve dvacátém století ve velkém měřítku používaly v chladicích zařízeních, jako hasicí prostředky, ale i jako hnací médium ve sprejích. Před 50 lety, 25. září 1974, ale upozornila trojice vědců Mario Molina, Sherwood Rowland a Paul Crutzen na negativní účinky freonů ve vztahu k ozonové vrstvě. Roku 1995 za to získali Nobelovu cenu za chemii – jejich práce vedla k záchraně bezpočtu lidských životů.