Kameny se přivalily do Prahy a rozbouraly Strahov

Praha – Dříve pražský Strahovský stadion hostil spartakiády, manifestaci míru v komunistickém Československu. Tak tomu ostatně mělo být i v roce 1990, přípravy na mamutí tělovýchovnou exhibici však přerušila sametová revoluce. Velký stadion na Strahově ale přesto v létě roku 1990 přivítal tisíce návštěvníků. Lákadlem však tentokrát nebyly sestavy s kruhy, ale „valící se kameny“. Na koncert britské rockové skupiny Rolling Stones zavítalo 18. srpna 1990 sto tisíc lidí. Šlo o první akci svého druhu v postkomunistické Evropě.

Do Prahy Stouni přiletěli uprostřed noci na 17. srpna a ubytovali se v hotelu Palace. Tentýž den povečeřeli s první dámou Olgou Havlovou, která spolu s kolegiem prezidenta převzala nad celým koncertem záštitu. Vystoupení bylo od začátku připravováno jako charitativní; výtěžek směřoval jako pomoc pro zdravotně postižené děti nadaci Olgy Havlové, Výboru dobré vůle. Ještě před koncertem pak britští hudebníci navštívili na Pražském hradě čerstvě úřadujícího prezidenta Václava Havla. Společně mluvili i o významu rockové hudby v podzemní kultuře Československa, o událostech vedoucích k listopadové revoluci i o revoluci samotné.

Když Stouni 18. srpna večer vystoupili, pršelo. Legendární pětice Mick Jagger, Keith Richards, Ron Wood, Bill Wyman a Charlie Watts přesto hrála déle než dvě hodiny a publiku nabídla průřez svou tvorbou včetně ukázek z tehdy posledního alba Steel Wheels (Ocelová kola). Jako předskokani vystoupila pražská skupina ETC… s Vladimírem Mišíkem a americká kapela Dan Reed Network.

Demokracie: Rok první - Kameny se valí do Prahy (zdroj: ČT24)

Koncert jako symbol změn

O vystoupení v Československu přitom měli Rolling Stones zájem již od začátku 80. let. Pro bývalý režim však nebyli stejně jako jejich syrová, rocková hudba žádoucí, a příležitost tak dostali až se změnou zřízení. „Rolling Stones byla kapela vždy částečně vnímaná jako protestní, divoká a jako něco, co nešlo dohromady s předchozím režimem. Každý, kdo poslouchal Stouny, se cítil být částečně proti systému. Tím pádem byl jejich koncert v době doznívající sametové revoluce jeden velký symbol,“ podotknul již dříve pro Českou televizi hudební publicista Ondřej Bezr.

Koncert byl ve své době proto interpretován jako symbol obratu vnitropolitické situace k pluralitě a otevřenosti světu. Italský deník Corriere della Sera ve své reportáži z koncertu pak psal, že dvaadvacet let po vpádu cizích tanků vypadá Praha jako město příštího století, babylon jazyků a kultur, které se svobodně mísí pod prapory rockové hudby.

V Česku Stouni zůstávají největší z největších

Do Prahy tehdy světoznámá britská formace zavítala v rámci turné Urban Jungle Europe a po koncertech v roce 1966 ve Varšavě a minulý týden ve východní části Berlína to bylo teprve jejich třetí účinkování v zemích střední a východní Evropy. Spartakiádní stadion na Strahově se pro ně navíc stal do té doby největší plochou, na které kdy koncertovali.

V českém žebříčku návštěvnosti hudebních vystoupení dodnes svým prvním koncertem drží čtvrtou příčku. Jejich příští vystoupení z roku 1995 pak bylo dosud největším koncertem v českých dějinách.