Prostějovský Oděvní podnik žádá o ochranu před věřiteli

Prostějov - Prostějovský Oděvní podnik (OP), přední tuzemský výrobce konfekčního textilního zboží, požádal soud o ochranu před věřiteli. Firma předloni vykázala rekordní ztrátu přesahující miliardu korun. Podnik chce ale pomocí tzv. předinsolvenčního moratoria dokončit restrukturalizaci a vyhnout se případnému řízení o úpadku. Moratorium může poskytnout dlužníkovi až čtyřměsíční ochranu před možným rozhodnutím o úpadku a podnik tak získá čas pro dosažení dohody s věřiteli. S návrhem na moratorium však musí souhlasit většina dlužníkových věřitelů.

„Společnost po projednání s hlavními věřiteli požádala Krajský soud v Brně o předinsolvenční moratorium. Pokud jej soud schválí, OP získá tříměsíční lhůtu, která může být prodloužena o další měsíc, během níž se rozhodne o dalších restrukturalizačních krocích,“ uvedl mediální zástupce OP Karel Samec. Prostějovské firmě předloni klesly tržby zhruba o 550 milionů na 1,94 miliardy korun.

V průběhu této lhůty se bude společnost ve spolupráci s poradenskou firmou PWC snažit nalézt takové kroky, které by vedly k zachování výroby. Vedení firmy si uvědomuje, že tu úpadek hrozí, a proto také požádalo soud o ochranu. Lze předpokládat, že soud jejich žádosti vyhoví.

Reportáž Hany Vorlíčkové (zdroj: ČT24)

Tuzemská oděvní firma se zabývá především výrobou dámské a pánské konfekce. Jde především o obleky, kostýmy, saka, sukně, kalhoty nebo oblečení pro volný čas. Své výrobky OP dodává i do západní Evropy, například do Británie, Německa, Francie nebo skandinávských států.