Na Egypt útočí ropné skvrny, na co mají nárok turisté?

Praha – Ropné skvrny se v Egyptě objevily koncem minulého týdne severně od letoviska Hurghada. Tamní úřady i české cestovní kanceláře, které za loňský rok do země faraonů dovezly 177 tisíc turistů, sice tvrdí, že není důvod k panice, pláže v jednom z nejpopulárnějších letovisek v ohrožení nejsou, avšak lidé, kteří mají do Egypta v nejbližších dnech odletět na dovolenou, rozhodně v klidu nejsou. Podle internetových diskusí jim chybí informace o tom, v jakém stavu moře omývající egyptské břehy aktuálně je, i povědomí o tom, jaká mají práva, zda například mohou objednaný zájezd stornovat.

„Nemáme hlášeny žádné potíže v hotelech, kde jsou čeští klienti,“ řekl ČT24 člen prezidia Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Michal Tůma, podle kterého delegáti českých cestovek situaci na egyptském pobřeží každodenně monitorují. Lidé se proto nemusí bát na dovolenou do Egypta odletět.

Ani na vyhrocení ekologické havárie by neměli turisté tratit

Rozhovor s Michalem Tůmou a Milošem Borovičkou (zdroj: ČT24)

Turisté nemusí mít obavy ani z případného zhoršení situace. „Cestovní kancelář je povinna v případě, že není schopna zajistit regulérní průběh zájezdu, nabídnout alternativní variantu. V případě Egypta by se pravděpodobně jednalo o přesun na jih od Hurghady, možná do Sharm El Sheikh,“ popsal postup, který pro případ přírodní katastrofy nařizují cestovkám české zákony, Tůma. Aby mohla cestovka vyslat klienta do jiné destinace, než za jakou zaplatil, musí s tím klient souhlasit. V případě, že se změnou nesouhlasí, musí mu cestovní kancelář vrátit peníze.

Podvodníků je ale všude plno, co kdyby náhodou cestovka o situaci neinformovala pravdivě? I na to české zákony pamatují. „Pokud cestovní kancelář jednostranně prohlásí, že je vše v pořádku, a pak se tato informace ukáže jako nepravdivá, pak odpovídá za případnou vzniklou škodu,“ zdůraznil Miloš Borovička ze Sdružení obrany spotřebitelů.

Škodu by měla cestovkám nahradit ropná společnost

Pokud by ovšem musely cestovky v důsledku případného zhoršení ekologické situace v Egyptě hromadně rušit zájezdy nebo přesouvat turisty do jiných destinací, stálo by je to peníze, což by je mohlo v krajním případě přivést i k bankrotu. Česko by proto nemělo váhat a žádat pro poškozené cestovky kompenzace, které by jim pomohly s krytím ztrát. „Bylo by na místě, aby cestovní kanceláře vyvinuly tlak na naše zastoupení v Egyptě a to by následně mohlo nějakým způsobem vymáhat vzniklou škodu od egyptských úřadů a egyptských společností,“ radí Borovička.

To by ale bylo krajním řešením. Rozšíření ropných skvrn, které by ohrozilo dovolenou turistů v Egyptě, se neočekává. Podle zjištění delegátů cestovních kanceláří přímo na místě Hurghadu a oblast jižně od ní ropa vůbec nezasáhla, severně od letoviska probíhá dočišťování pláží, zejména na neobydlených ostrovech, i moře. Odstraňují se stopové zbytky ropy, zcela zmizet by měly během několika málo dnů.