Zaměstnanci Lesů ČR mají obavy, že byli odposloucháváni

Hradec Králové - Zaměstnanci ředitelství státních lesů v Hradci Králové se bojí, že byli v práci sledováni prostřednictvím monitorovacího počítačového systému a prostřednictvím mikrofonů. Podnikové odbory požádaly management, aby sledovací systém odstranil. Vladimír Dolejský, který je pověřený řízením státních Lesů, trvá na tom, že pracovníci sledováni nebyli.

Metody tajných agentů připomínají zprávy z ředitelství Státních lesů. Zaměstnanci společnosti si všimli, že v budově pracují specialisté najaté počítačové firmy. Co dělají, nevěděli, a tak se odboráři zeptali. Bývalý šéf informatiků Jiránek jim odpověděl, že experti v březnu instalovali technologii na sledování zaměstnanců na počítačové síti.

Byla to obrana proti úniku informací z vedení, vysvětlil mimo kameru účinky systému bývalý ředitel Holický. Zároveň uvedl, že do soukromí lidí nezasáhl. Únik informací u dvou zaměstnanců odhalil, dodal informatik Jiránek.

Vladimír Dolejský pověřený řízením Lesů odborům slíbil, že technologii nechá do 5. listopadu odstranit. Podle něj se podezření odborářů, že jsou pracovníci Lesů ČR monitorováni, nepotvrdilo.

Jiránek naopak uvedl, že ve své kanceláři objevil utajený odposlechový mikrofon. „Bylo to bezdrátové zařízení v zásuvce pod oknem. V okruhu 100-200 metrů mohl signál přijímat kdokoliv,“ uvedl Jiránek.

Podle Holického se utajené mikrofony letos našly i v dalších kancelářích. Proto do své pracovny koupil zařízení, které odposlechy ruší a odhalí.