Vrchol podzimu nebude přespříliš chladný ani deštivý, slibuje meteorologický výhled

Teplejší než obvykle nebo průměrně teplý bude vrchol letošního podzimu na přelomu října a listopadu. Výhled počasí pro další čtyři týdny vydal Český hydrometeorologický ústav, vyplývá z něj, že teploty budou po celou dobu průměrné až nadprůměrné. Srážek naopak bude průměrné množství, na samotném konci října možná i podprůměrné.

Tím, že bude příští týden teplotně nadprůměrný, jsou si meteorologové stoprocentně jisti. Předpověď, že budou teploty stále ještě dosahovat k 15 až 20 stupňům Celsia, vydali ostatně již dříve. Kromě vysokých teplot lze očekávat také mlhy a nízkou oblačnost.

V dalších týdnech již teploty klesnou, ale ne příliš razantně. Dlouhodobý průměr se v průběhu čtyř týdnů od poloviny října do poloviny listopadu dostane zhruba ke třem až šesti stupňům nad nulou a podobný průběh lze očekávat i letos. „Ve druhém týdnu předpovědi předpokládáme průměrné nejvyšší denní teploty kolem 14 stupňů Celsia, ve třetím a čtvrtém týdnu už jen kolem 10 stupňů Celsia,“ uvedl Český hydrometeorologický ústav.

Teploty tedy budou průměrné, možná až lehce nadprůměrné. Nejmenší jistotu mají zatím meteorologové u posledního týdne období, kdy očekávají se 40procentní pravděpodobností teploty průměrné, se 40procentní pravděpodobností teploty nadprůměrné, ale nevylučují ani, že budou podprůměrné.

Mlha
Zdroj: Miloš Ruml/ČTK

Naopak srážek po deštivém počátku října ubude, konec měsíce by mohl být srážkově i podprůměrný, zbytek období bude s největší pravděpodobností průměrné. Dlouhodobý průměrný srážkový úhrn v tomto období činí 40 milimetrů.

Dlouhodobá průměrná teplota pro zbytek října a první polovinu listopadu je 6,3 stupně Celsia. Nejchladněji bylo v roce 1974, kdy průměr činil 3,3 stupně Celsia. Před čtyřmi lety meteorologové zaznamenali zatím nejvyšší průměr 9,6 stupně nad nulou.