V kamionech na Plzeňsku našli 35 cizinců. Zamíří do zařízení pro migranty, řidiče bude policie stíhat

Ve dvou kamionech police objevila 35 nelegálních migrantů (zdroj: ČT24)

Pětatřicet cizinců včetně jedenácti dětí, které v pátek večer zadrželi policisté v kamionech při nelegálním převozu přes Českou republiku na Plzeňsku, zamíří do zařízení pro zajištění cizinců. Zadržení řidiči kamionů a jejich spolujezdci jsou podezřelí z organizování a umožnění nedovoleného překročení státní hranice, informovala krajská policejní mluvčí Veronika Hokrová.

„Zajištěné osoby byly převezeny přistavenými autobusy na oddělení cizinecké policie k dalšímu opatření. V současné době mimo jiné zjišťujeme v rámci Evropské unie, zda lidé nejsou vedeni jako žadatelé o azyl v jiném členském státě. A to za účelem zjištění, zda by v rámci dublinského systému a jeho nařízení bylo možné navrácení do příslušného státu, kde je cizinec žadatelem o azyl,“ popsala Hokrová.

Další možností je podle mluvčí postup podle readmisní dohody se Slovenskem, neboť z Rumunska vypravené kamiony přijely do České republiky od východního souseda. Jaké národnosti zadržení cizinci jsou, policejní mluvčí nesdělila. Podle Novinek.cz, které na případ upozornily, zřejmě všichni pocházejí z východní Evropy. Policie ale zatím nechce říct, odkud přesně jsou – nepodařilo se jí ještě všechny ztotožnit.

Tip přišel od německé policie

Oba kamiony se podařilo zadržet díky spolupráci s německými policisty, od nichž přišel tip na podezřelá vozidla. Právě do Německa kamiony mířily, přijely z Rumunska přes Maďarsko a Slovensko.

Policie zadržela dva kamiony s ukrytými cizinci
Zdroj: Policie ČR

První vozidlo policisté zastavili u Ostrova u Stříbra před desátou večer. Nejprve museli vyložit část nákladů – krabice s nábytkem – za nimi se objevili migranti. „Bylo tam objeveno 28 lidí, z toho devět dětí,“ upřesnila mluvčí Hokrová.

Podobně proběhlo zadržení druhého kamionu za Plzní nedaleko obce Šlovice ve směru na Rozvadov asi o hodinu později. Na místě policisté ihned zjišťovali, zda nejsou osoby ohroženy na životě. Na obou místech byli zadrženi rumunští řidiči a jejich spolujezdci ve věku 26 let, 26 let, 29 let a 37 let. Policisté s nimi zahájili trestní řízení.

Cizinecká policie zadržela v Česku v roce 2017 celkem 172 tranzitních migrantů, zatímco v roce 2016 jich bylo 511 a v době kulminace migrační krize v roce 2015 dokonce 2294. Dominantní skupinou cizinců v nelegálním postavení jsou ti, kteří na české území obvykle legálně vstoupili, avšak překročili povolenou dobu pobytu.