Uprchlý miliardář je stále na příjmu a nesmí v noci ven

Londýnský soud stanovil Františku Savovovi stíhanému za daňové podvody přísné podmínky pobytu ve Velké Británii. Uprchlému podnikateli radikálně omezil pohyb. O jeho vydání do Česka má tamní justice rozhodnout v polovině června. Uprchlý miliardář František Savov je v Česku stíhaný za stamilionové daňové machinace.

UDÁLOSTI: Británie nastavila Savovovi přísný režim (zdroj: ČT24)

Soud o případném vydání podnikatele Františka Savova do České republiky začne v Londýně 8. června. Měl by trvat pět dní. Z informací britské justice vyplývá, že se vydávací soud týká dvou trestných činů - legalizace výnosů z trestné činnosti a daňových úniků. Podnikatel dlouhodobě tvrdí, že naopak vede v britské metropoli řízení proti České republice.

Londýnský soud zatím ponechal Savova na svobodě, ale výrazně omezil jeho pohyb. Podle protokolu z minulého týdne musel složit 150 tisíc liber a odevzdat pas. Mezi 23. a 4. hodinou ranní nesmí vycházet ze svého bytu v ulici Carlton poblíž centra Londýna. Dvakrát týdně se navíc musí hlásit na policii. Podle soudního verdiktu musí mít navíc stále zapnutý a nabitý mobilní telefon. ČT ověřila, že tuto povinnost dodržuje.

Česká policie se domnívá, že několik českých firem ovládaných Savovem okradlo pomocí nadměrných odpočtů DPH stát o více než 600 milionů korun. Kauza se týká například kampeličky Artesa, kterou podle policie Savov skrytě ovládá. Savov působí mimo jiné na mediálním trhu – vlastní vydavatelství Mladá fronta, pod které spadají například tituly E15, Euro nebo Lidé a země a další odborná a dětská periodika (není totožné s firmou Mafra, která vydává MF Dnes). Podnikatel údajně vlastní také kyperskou společnost Maraflex. Ta počátkem roku 2013 koupila dejvický Hotel Praha a plánovala místo něj postavit rezidenční byty. Následně jej ale odprodala skupině PPF nejbohatšího Čecha Petra Kellnera.

Savovův mediální zástupce dosud tvrdil, že jeho klient žádná omezení v Británii nemá. „Po Velké Británii, kde se František Savov cítí naprosto bezpečně, se pohybuje svobodně a bez jakýchkoliv omezení,“ uvedl Savovův zástupce Michal Donath v říjnu loňského roku. Sám Savov byl doposud z hlediska vývoje případu optimistický. „Věřím britským soudům, kam moji britští právníci podali spoustu podnětů a stížností proti mému stíhání v České republice,“ prohlásil v minulosti.

V říjnu loňského roku byl Savov zadržen v Londýně, kde proběhlo také soudní jednání o jeho vydání do Česka. Bylo však odročeno. Podnikatel má v Londýně dům i kancelář už od roku 2008. Z britské metropole řídí také svoje podnikání v Česku.