Unikátní výstava - v Praze je k vidění na tři sta diamantů

Praha – Přes 300 diamantů v celkové hodnotě půl miliardy korun je ode dneška vystaveno v Praze. Jsou mezi nimi i exkluzivní exponáty zapůjčené z prestižní burzy diamantů v Antverpách. Podle organizátorů jde o největší takovou výstavu v Česku. Výstava diamantů bude přístupná do 22. listopadu. Organizátorem je firma Diamonds International Corporation, která prodejní výstavu v prostorách svého sídla v Široké ulici na Starém Městě uspořádala již potřetí.

Putovní výstava s exkluzivními exponáty zapůjčenými z prestižní burzy diamantů v Antverpách do Prahy přicestovala z Bratislavy. Poté expozici uvidí i v Karlových Varech, z Česka bude převezena do Varšavy. Výstava nabízí unikátní diamanty, třeba dvaadvacetikarátový černý diamant nebo hříčku přírody – vzácný sněhově bílý diamant. „Jsou tu vzácné růžové diamanty a řekl bych mnohem vzácnější modré diamanty,“ poznamenal Luboš Říha, předseda představenstva Diamond International.

Vystavené diamanty pochází z oblastí, kde se v současné době těží nejvíc, tedy z Afriky a Ruska. Než se jeden kus vybrousí, projde certifikací, která zaručí jeho původ. Diamant je jediný kámen, který se dá velmi přesně ocenit, proto jde o dobrou investici. „Další výhoda je v jeho fyzikálních možnostech – je nezničitelný, nepoškrabatelný, neamortizuje se a neklesá jeho hodnota,“ řekl Říha.

Luboš Říha, předseda představenstva Diamond International:

„Naším cílem je přiblížit lidem diamant jako vhodnou komoditu pro investice a ukázat široké veřejnosti krásu a nadčasovost diamantových šperků.“

Výstavu provázejí mimořádně přísná bezpečnostní opatření. Všechny exponáty jsou pojištěny u domácích a zahraničních pojišťoven. Přesun celé výstavy byl navíc utajen. „Měli jsme čtyři absolutně identická vozidla, z nichž vozidlo, které převáželo zboží, bylo opancéřované a celá eskorta obnášela 12 ozbrojených mužů,“ podotkl Jan Černý z bezpečnostní služby Diamond International. Některé nejcennější diamanty jsou teprve na cestě z Belgie, expozici obohatí během dnešního dne.

Diamant
Zdroj: ČT24

Diamanty jsou podle organizátora výstavy dostupné i pro běžné lidi

V pracovní dny je výstava přístupná od 10:30 do 19:00; o víkendech od 14:00 do 18:00. „Výstava je určena široké veřejnosti,“ konstatoval Říha. „Povědomí o tom, že diamant je nedostupný, a bavíme se o řádech milionů nebo desítek milionů korun, že takzvaný běžný člověk si to nemůže dovolit, není pravdivé,“ míní.

Nejlevnější diamanty vhodné jako investice lze podle Říhy koupit už za 150 tisíc až 200 tisíc korun; roční zhodnocení u nich činí šest až sedm procent. U velkých kamenů však investice může vlastníkovi přinést dokonce zhodnocení přes deset procent ročně.

Diamant
Zdroj: Michal Doležal/ČTK