Sobotka i Topolánek jsou s výsledky eurovoleb spokojeni

Praha - Místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka i předseda ODS Mirek Topolánek jsou spokojeni s tím, jak eurovolby dopadly. Zatímco Sobotka odhadoval, že sociální demokracie získá osm až deset mandátů, Topolánek počítal pro svoji stranu se sedmi. Oba se spletli, občanští demokraté získali mandátů devět a sociální demokraté sedm. Sociální demokracii zaskočila nízká volební účast. Rovněž obviňuje občanské demokraty z vedení agresivních útoků na jejich stranu, ODS to ale popírá.

„My jsme na rozdíl od minulých evropských voleb získali o tři sta tisíc hlasů více a jako jediná strana jsme posílili, pokud jde o počet mandátů,“ tvrdí místopředseda sociální demokracie Bohuslav Sobotka. Dle jeho slov vedla ČSSD kontaktní volební kampaň, pohybovala se mezi svými voliči a mluvila s nimi. Předseda občanské demokracie Mirek Topolánek se domnívá, že o výsledku eurovoleb rozhodla atmosféra ve společnosti po pádu vády. „Důležité bylo, jakým způsobem jsme působili v Evropské unii, jak jsme řešili i vnitropolitické problémy. Nakonec naši voliči přišli, vyhodnotili to a já jsem tak získal dobrou vizitku pro svoji vládu. Jsem spokojen s tím, jak volby dopadly,“ vyjádřil se Topolánek.

Podle Sobotky připravili sociální demokraté před volbami celkem tři programové dokumenty. „Velmi mě mrzí, že v médiích nedostalo prostor probírání právě těchto našich dokumentů,“ podotkl. Rovněž tvrdí, že ČSSD bude strana, která předloží v podzimních předčasných volbách programové dokumenty, kterými bude možné vést diskuzi. Předvolební kampaň hodlá postavit na problematice vysoké nezaměstnanosti, zajištění financování sociální a zdravotní péče a daňové spravedlnosti.

Topolánek: Eurovolby pro nás mají psychologický dopad, potřebovali jsme ho 

Topolánek se domnívá, že při vyšší účasti by výsledek voleb nebyl jiný. ODS prý dostala určitou známku za svou evropskou politiku. „Výsledek eurovoleb ovlivní podzimní volby jen částečně. Přijde asi daleko víc lidí, kteří budou brát v úvahu úplně jiná domácí témata. Pro nás to má hlavně psychologický dopad, který jsme po podzimní porážce potřebovali,“ řekl Topolánek.