Šabatová: Zásah policie proti muži, který se odmítl legitimovat, byl nepřiměřený

Ombudsmanka Anna Šabatová zkritizovala postup smíšené policejní a vojenské hlídky proti muži, který se na autobusovém nádraží nelegitimoval dokladem totožnosti. Zásah, který označila za nepřiměřený a zbytečný, byl podle veřejné ochránkyně práv jak v rozporu se zákonem, tak s účelem povolaných vojáků. Ti měli Prahu hlídat před možným teroristickým útokem.

„Jsem přesvědčena, že vojáci nebyli povoláni za účelem řešení běžné policejní práce, ale k eliminaci bezpečnostních rizik po teroristických útocích. Stále se domnívám, že šetřený policejní zásah nedostál požadavkům, aby postup policie měl oporu v zákoně, směřoval k legitimnímu účelu a byl přiměřený,“ uvedla ombudsmanka ve svém stanovisku.

Dále trvá na svém závěru, že se smíšená hlídka o spícího muže neměla vůbec zajímat. „Upoutal-li spící muž pozornost hlídky z důvodu obavy o jeho zdraví, měl s ním zasahující policista jednat citlivěji. Jakmile se policista přesvědčil, že je muž zdravotně v pořádku, měl od dalších úkonů upustit,“ domnívá se Šabatová.

Policie souhlasí, byť původně pochybení odmítla

Šabatová kauzu uzavřela, protože šéf Krajského ředitelství policie hlavního města Prahy závěry šetření přijal a s navrhovanými opatřeními souhlasil. „V rámci konference všechny vedoucí pracovníky ředitelství seznámil se závěry ochránkyně, uložil jim předání informací ze šetření policistům základních útvarů s důrazem na dodržování přiměřenosti postupu,“ sdělila mluvčí ombudsmanky Iva Hrazdílková.

Šabatová zahájila šetření z vlastní iniciativy letos v květnu, tedy několik dní po incidentu. Ten se odehrál na autobusovém nádraží Florenc v Praze. Policejní a vojenská hlídka chtěla zkontrolovat totožnost mladíka, který však na výzvu nereagoval. Policie jej zpacifikovala a odvezla na oddělení.

„Policista ho vyzval konkrétně slovy: ‚Jménem zákona mi předložte váš doklad totožnosti, jinak budete předveden k prokázání totožnosti na MOP Karlín! Pokud budete klást odpor, může být použito proti vaší osobě donucovacích prostředků!'“ uvedl v minulosti mluvčí Krajského ředitelství policie v Praze Tomáš Hulan.

Na případ upozornilo video jednoho z přihlížejících, které zveřejnila internetová mutace časopisu A2. Policie tehdy jakékoliv pochybení odmítla. Smíšené protiteroristické hlídky procházely ulice Prahy kvůli bezpečnostním opatřením v souvislosti s útoky v Bruselu.