Přijede kancléřka Merkelová. Sobotka s ní domlouvá termín návštěvy

Do České republiky by měla přijet německá kancléřka Angela Merkelová, podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) se hledá vhodný termín návštěvy. Sobotka chce s kancléřkou mluvit o migrační krizi a rozdílných pohledech obou států na trvalé uprchlické kvóty. Rozhovory by se ale měly týkat také obchodní výměny, modernizace průmyslu, posílení sousedských vztahů či udržení schengenského prostoru. Sobotka to uvedl v rozhovoru pro server Blesk.cz.

Česko má podle premiéra zájem na posílení vztahů s Německem stejně jako s dalšími svými sousedy a spojenci, protože Evropa musí v migrační krizi postupovat společně. Ocenil, že Merkelová začala v poslední době korigovat některé své názory, například v otázce ochrany vnějších schengenských hranic. 

Sobotka také zdůraznil, že Česko bylo a zůstává pro běžence tranzitní zemí – zatímco Německo už registruje na milion uprchlíků, v českých detenčních zařízeních v současnosti pobývá jen asi 120 lidí.

Podle premiéra už na další migrační vlnu Berlín nemá kapacitu. Je proto třeba migrační vlny regulovat a snažit se uklidnit situaci v Sýrii a dalších nestabilních zemích, odkud migranti přicházejí do Evropy, dodal. 

Rozdíly mezi Prahou a Berlínem má překlenout pracovní skupina

To, že má Praha a Berlín velice odlišný pohled na migrační krizi, už podle některých diplomatů značně poznamenalo vzájemné vztahy obou zemí. V listopadu proto vznikla pracovní skupina Česka a Německa, která se bude zabývat migrací a má rozdíly překlenout. 

V jejím čele stane expremiér Vladimír Špidla, jehož postoje k migraci jsou někdy bližší německým představitelům než části členů české vlády. „Pro pana Špidlu jsme se rozhodli proto, protože má v německo-českých vztazích významné angažmá z minulosti. Je tam známá postava, tak si myslím, že je na to vhodná figura,“ konstatoval ministr zahraničí Lubomír Zaorálek.