Pověst převýší schopnosti lékaře, varuje právník Dostál

Praha – Ministerstvo zdravotnictví ode dneška zavádí možnost, kdy si budou pacienti moci připlatit za péči špičkového odborníka. Podle právníka Ondřeje Dostála z Platformy zdravotních pojištěnců ovšem může mnohdy dojít k tomu, že při volbě lékaře převáží jeho veřejná známost nad vlastními operatérskými schopnostmi. Dostál stejně tak pochybuje i o tom, že je celý příplatek za operatéra vůbec zákonný.

Podle Dostála není zřejmé, kde se nachází hranice mezi špičkovým operatérem, za kterého si mohou pacienti připlatit, a operatérem běžným, jehož výkon hradí pojišťovna. „Nemocnice by mohla chtít peníze za každého lékaře kromě toho jednoho posledního, stačil by jeden, který by byl bezplatný,“ varoval.

Právní zástupce pacientů upozornil i na to, že nemocní mohou mít při požadavcích na lékaře zkreslené představy. „Častokrát tam bude hrát větší roli pověst než technická zdatnost,“ upozornil Ondřej Dostál v Hyde Parku. „Určitou pomocí by tady mohly být statistiky četnosti, protože je prokázáno, že kdo provádí nějaký zákrok alespoň 500krát ročně, tak tam by měla být chybovost výrazně menší.“

Dostál: Není jasné, na základě čeho chce ministerstvo změnu provést

Dostál v Hyde Parku ČT24 kritizoval i celý záměr zavést příplatek za „lepšího“ lékaře„. “Po pravdě mi trochu uniká, na základě jakého zmocnění chce ministerstvo tuto praxi zavést," konstatoval. Zákon o veřejném zdravotním pojištění, z nějž ministerstvo při tomto kroku vychází, totiž podle něj k 1. květnu žádnou změnou neprochází, a poplatky za špičkového operatéra tak podle něj budou nelegální.

„Pacient by si na to měl vzít účtenku, protože z pohledu nemocnice půjde o bezdůvodné obohacení. Když se pacient bude domáhat vrácení a bude tvrdit, že má ze zákona nárok, aby po něm nechtěli peníze za péči, kterou už jednou zaplatil cestou zdravotního pojištění, tak by je mohl dostat zpátky,“ upozornil právník z Platformy zdravotních pojištěnců.

„Problém je v tom, že když si vybírám toho konkrétního lékaře, nechci zaplatit pouze ze svých zdrojů, ale chci, aby gró té péče a koneckonců i mzdu toho lékaře zaplatil systém solidárního veřejného pojištění,“ zdůraznil Dostál a uvedl, že zde nicméně je prostor, jak příplatek za lepšího lékaře zavést, aby fungoval efektivně; předpokládá to ovšem podle něj preciznější formulaci zákona. „Šlo by to udělat za předpokladu, že prostředky, které se za toho lékaře zaplatí, nepřitečou do kapsy tomu lékaři ani nemocnici, ale systému solidárního pojištění, který je použije na to, aby rozšířil nabídku kvalitní, byť normální péče pro ostatní pacienty,“ vysvětlil právník.

Hyde Park ČT24 (zdroj: ČT24)