Policie musí došetřit Konvičkův případ, soud jí ho vrátil

Okresní soud v Českých Budějovicích vrátil policii k došetření případ předsedy Bloku proti islámu Martina Konvičky. Státní zástupce ho letos 7. dubna obžaloval z podněcování k nenávisti vůči islámskému náboženství. Konvičkovi by za to hrozily až tři roky ve vězení. Informaci ČT zjistila z justiční databáze a potvrdil ji zdroj ze soudu.

Konvičku státní zástupce Josef Richtr obžaloval z přečinu podněcování k nenávisti vůči skupině osob nebo k omezování jejich práv a svobod kvůli jeho výrokům na Facebooku. Konvička mimo jiné napsal: „Pokud vstoupíme do politiky, vyhrajeme volby, vás, muslimové, nameleme do masokostní moučky.“ Se středečním rozhodnutím soudu zatím státní zástupce Richtr není srozuměn a nechce se k němu vyjadřovat.

Trestní oznámení na Konvičku podala loni státní zástupkyně Věra Nováková. Představitelé Bloku proti islámu už dříve uvedli, že je podle nich celá kauza vytvořena na politickou objednávku. Tvrdili také, že policie odmítla vyslechnout svědky obhajoby. Pokud soud prokáže Konvičkovi vinu, hrozí mu až tři roky ve vězení. V úvahu přicházejí ale i alternativní tresty.

Spolek Blok proti islámu veřejně vystupuje proti islamizaci Evropy a kritizuje příjímání uprchlíků.

  • Narodil se 2. listopadu 1969 v Opavě. Vystudoval zoologii v Olomouci, během revoluce v listopadu 1989 byl členem celouniverzitního stávkového výboru.
  • Působí jako docent na Jihočeské univerzitě v Českých Budějovicích. Vzděláním je entomolog.
  • Upozornil na sebe v čele iniciativy Islám v České republice nechceme, která přišla s peticí proti imigračním kvótám. Uspořádala několik akcí zaměřených proti islámu, odborníci z ministerstva vnitra ji zmiňují ve zprávách o extremismu.
  • Byl předsedou spolku Blok proti islámu. V září 2015 se blok domluvil se sněmovní opoziční stranou Úsvit–Národní koalice na spolupráci a Konvička měl být takzvaným superlídrem formace. Letos v dubnu ale antiislámský blok ze spolupráce s Úsvitem odstoupil, svůj krok vysvětloval problémy s financováním předvolební kampaně. Nyní působí coby lídr Iniciativy Martina Konvičky.
  • Výroky o islámu nijak příliš nekoriguje. Známý je jeho výrok z Facebooku: „A jako vítězové voleb vás, milí muslimové, nameleme do masokostní moučky.“ V rozhovorech pro média nazval islám také „úchylárnou“ nebo tvrdil, že muslimové při výkladu koránu lžou. Podle něj je „islám hnusný a špatný“, prohlásil také, že kdyby byl islám potlačován, nebyly by problémy s migranty.