Pohledy exministrů na spor kolem policie: Porušení smlouvy, nebo boj proti převratu?

Události, komentáře: Vládní spor o reformu policie pohledem exministrů (zdroj: ČT24)

Za pokus o státní převrat považuje bývalý ministr vnitra Ivan Langer (ODS) snahu o zastavení reorganizace elitních policejních útvarů. Naopak podle dalšího exministra Cyrila Svobody (KDU-ČSL) nelze přehlédnout, že současný ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) schválením změny porušil koaliční smlouvu. Zásadní důvody ke změně přitom Svoboda nevidí.

Byla porušena koaliční smlouva. Ale je to jenom politická deklarace. Fakticky platí jen do toho momentu, dokud v koalici existuje loajalita.
Petr Nováček
komentátor ČRo

Někdejší ministr vnitra a později též zahraničí či místního rozvoje se v Událostech, komentářích zastal Andreje Babiše (ANO) v otázce porušení koaliční smlouvy. Upozornil, že dokument jasně stanoví, že se vláda nebude pouštět do změn v celorepublikových policejních útvarech – kterých se změna týká – a pokud to přesto bude nutné, koalice společně navrhne změny. „Tedy společně. Ne ministr, ale společně,“ podotkl Cyril Svoboda.

Současně se Cyril Svoboda, jenž byl ministrem vnitra ve vládě Josefa Tošovského, podivil nad potřebou změnit řízení Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu a protikorupčního útvaru. „Nevím, kde útvary selhaly tak, aby bylo potřeba udělat reformu. Možná to někde zaznělo, ale já to nevím. Podle mě měla proběhnout debata – v koalici, v parlamentu, debata s opozicí o naší bezpečnosti,“ uvedl.

Politický problém je v tom, že vláda řekla, že reforma policie bude kolektivní dílo. Co je zarážející, že ministr vnitra tuto reformu učiní a pouze ji oznámí, že bude a podepíše.
Cyril Svoboda

Ivan Langer, který přišel do úřadu na Letné necelých deset let poté, co ho Svoboda vyklidil, je však přesvědčen, že postup současného ministra Chovance byl nutný, protože jeho oponenti chystali „druhý poločas pokusu o státní převrat“. Za první poločas považuje Langer zásah ÚOOZ na Úřadu vlády, který předznamenal pád vlády Petra Nečase.

„Složení lidí a institucí je úplně stejné jako v létě 2013. Máme zde Útvar pro odhalování organizovaného zločinu, vrchní státní zastupitelství pokryto Nejvyšším státním zastupitelstvím,“ řekl bývalý ministr vnitra. On sám se ovšem nedávno také ocitl v zájmu ÚOOZ. Při zásahu v rámci kauzy Vidkun prohledali policisté jeho byt. Exministr však nepatří mezi obviněné, na rozdíl od několika policistů či olomouckého hejtmana.

Ivan Langer je přesvědčen, že změny ve fungování elitních útvarů jsou nutné. Státní zastupitelství podle něj využívá ÚOOZ k zásahům, které přitom protimafiánskému útvaru nepřísluší. „Státní zastupitelství ve spolupráci s jedním policejním útvarem destruovalo fungování policie a jiných bezpečnostních sborů tím, že je účelově obcházelo. Vytvořilo z jednoho policejního útvaru ÚOOZ útvar, který vyšetřuje vše bez ohledu na kompetence,“ řekl.

Odpovědnost za policii má policejní prezident, politickou odpovědnost nese ministr vnitra. Vše ostatní, čeho jsme byli svědky, aktivistický vstup nejvyššího státního zástupce, jen projevuje hloubku vnitřního přesvědčení, jak demontovat stát, změnit dělbu tří mocí ve státě. Vystupuje jako nositel čtvrté, prokurátorské moci.
Ivan Langer

Cyril Svoboda ovšem připomněl, že se proti reorganizaci ozvaly asi dvě stovky pracovníků ÚOOZ. „Oni mají z něčeho obavu. Jestli mají obavu, že dojde k úniku informací, tak mají obavy o to, zda mohou vykonávat svoji práci dobře,“ uzavřel.

Koaliční krize kolem policejní reorganizace však ještě nekončí. Ačkoli Milan Chovanec změny schválil a ANO přesto v koalici zůstalo, dal Andrej Babiš najevo, že vše ještě může dopadnout i jinak. O budoucnosti koalice však bude s premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD) jednat, až se vrátí z návštěvy Číny. Sobotka přitom připustil, že je možné revidovat koaliční smlouvu. Odmítl pouze výměny ministerských postů.

  • 6. června:
    Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman v dopise premiérovi a dalším členům vlády kritizuje případné sloučení Útvaru pro odhalování korupce a finanční kriminality (ÚOKFK) a Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ).
  • 8. června:
    Vedení policie oznámilo, že chce vybudovat národní centrálu proti organizovanému zločinu, pod kterou by měly spadat ÚOOZ a ÚOKFK.
  • 9. června:
    Šéf ÚOOZ Robert Šlachta, jeho náměstek a několik vedoucích odborů podalo žádost o odchod do civilu.
  • Vicepremiér Andrej Babiš obvinil Milana Chovance z destabilizace policie a řekl, že hnutí ANO zváží setrvání ve vládě.
  • 10. června:
    Ředitel ÚOOZ Robert Šlachta ohlásil rezignaci k 1. červenci.
  • Vrchní státní zastupitelství v Olomouci začalo prověřovat, zda za reorganizací policie není tři roky starý plán na odstranění ředitele ÚOOZ Roberta Šlachty.
  • Premiér Bohuslav Sobotka svolal na 14. června jednání Bezpečnostní rady státu.
  • 12. června:
    Andrej Babiš prohlásil, že hnutí ANO koalici opustit nechce, a požadoval rezignaci policejního prezidenta Tomáše Tuhého.
  • 13. června:
    Prezident Miloš Zeman se sešel s Milanem Chovancem a Andrejem Babišem.
  • Olomoučtí státní zástupci vyslýchali nejvyšší policejní představitele Pavla Komára a Petra Šeredu kvůli podrobnostem o chystané reorganizaci. Nikoho však neobvinili.
  • 14. června:
    Prezident vyzval strany koalice, aby udržely vládu až do sněmovních voleb.
  • Bezpečnostní rada státu rozhodla, že plánovanou reorganizaci odloží ze začátku července na začátek srpna.
  • 15. června:
    Proběhlo dohodovací řízení.
  • Andrej Babiš prohlásil, že Milan Chovanec podpisem reorganizace poruší koaliční smlouvu a ANO ji poté zřejmě vypoví.
  • Chovanec po dohodě se Sobotkou podepsal reformu policie.
  • Robert Šlachta oznámil, že svůj odchod ještě zvažuje.
  • 16. června:
    ANO chce kvůli sporu o reorganizaci policie přepracovat koaliční smlouvu. Nevylučuje ani její vypovězení.