Piráti po volbách evidují nárůst přihlášek. Strana řeší, jak naloží s penězi za hlasy

Pirátská strana po volebním úspěchu zaznamenala nárůst počtu zájemců o stranické členství. V tuto chvíli jich eviduje zhruba dvanáct set. O budoucím rozvoji strany proto jednal republikový výbor. Strana vyhlášení stop stavu neplánuje. Velkou část zájemců totiž podle předsedy strany Ivana Bartoše tvoří lidé, kteří pomáhali při kampani. Dosud měli Piráti zhruba pět stovek členů.

Republikový výbor Pirátů také rozhodl, že strana navýší úvazky a platy krajským koordinátorům. Chtějí také dávat peníze svým poslancům na analýzy. Současné náhrady na asistenty a analýzy nejsou podle výboru v případě nutné rady například od ústavního právníka dostatečné.

„My se především snažíme, abychom se jako strana opírali o lidi a příznivce. Chceme vytvořit zázemí poslancům, aby mohli pracovat efektivněji,“ řekl poslanec Mikuláš Ferjenčík.

Piráti
Zdroj: ČT24

Podle něj budou kraje z příspěvků na mandát poslancům posílat peníze, aby si mohli zaplatit analýzy, pokud jde o tvorbu zákonů nebo před hlasováním o nich. „Rozhodně to nebude tak, že bychom si vzali 170 milionů a 90 milionů si nechali na další volby za čtyři roky. Chceme vybudovat organizaci a stranu, která bude mít několik tisíc členů,“ dodal poslanec.

Za výsledky voleb by měli Piráti dostat na příspěvcích od státu do roku 2021 skoro 174 milionů korun.

Republikový výbor řešil také povolební vývoj a špičky strany znovu odmítly podporu menšinového kabinetu Andreje Babiše.

V neděli bude jednat poslanecký klub Pirátů, rozhodnout by mohl, koho podpoří ve volbě na předsedu Poslanecké sněmovny nebo koho bude chtít mít strana jako svého místopředsedu v dolní parlamentní komoře.