Odchod Británie je velkou krizí evropského integračního procesu, míní Fiala

Petr Fiala v Interview ČT24: „Musíme se soustředit na to, aby se EU věnovala méně věcem a dělala je lépe.“ (zdroj: ČT24)

Česko by mělo zformulovat nadstranickou zahraniční politiku a soustředit se na témata, na nichž se strany vesměs shodnou. Vyzval k tomu předseda ODS Petr Fiala, který se domnívá, že republika nemá v Evropské unii takový vliv, jaký by mít mohla. Přičítá to ale i současné situaci premiéra Andreje Babiše (ANO), jenž čelí podezřením o střetu zájmů, kterými se zabývali auditoři Evropské komise. Petr Fiala byl hostem Interview ČT24.

Evropská unie odpočítává poslední hodiny, kdy ještě bude společenstvím 28 států. V sobotu bude mít už jen 27 členů. Podle Petra Fialy je to podnět a zároveň důkaz toho, že se EU mění. „Možná si to nechceme připustit, neuvědomujeme si to, ale odchod Británie je krizí evropského integračního procesu. Velkou krizí a je to důsledek toho, že integrační proces v řadě zemí nemá podporu,“ řekl.

V době změn a reforem – ať už jdou kterýmkoli směrem – ale Česko není slyšet tak, jak by mohlo, myslí si šéf největší opoziční strany. „Důležité je umět vyjednávat. (…) Musíte vědět, co chcete. A to znamená, mít zformulované české národní zájmy. Podívejte se, jak je třeba premiér Orbán kritický k EU, jak je on kritizován, ale nakonec při vyjednávání dosáhne víc. U premiéra Babiše nevidím, že by toho dosáhl,“ srovnal. 

Fiala se domnívá, že by české politické strany měly na zahraniční politice spolupracovat, a to bez ohledu na to, zda jsou právě v opozici nebo u moci. „Chtěl bych, aby měla Česká republika zformulovány své zájmy v EU, abychom si tady domluvili na české politické scéně, co jsou zájmy, na kterých se můžeme shodnout, a ty jsme společně prosazovali – my v rámci naší frakce, pan premiér a členové vlády na příslušných orgánech,“ nastínil.

Podle opozičního politika ale pozici Česka v evropské politice ohrožuje i sám Andrej Babiš. Domnívá se, že kvůli auditům, které se zabývaly mimo jiné případným jeho střetem zájmů, jsou při jednání s ním reprezentanti jiných zemí opatrní.

„Kdo zná EU, ví, že spousta věcí se rozhoduje i neformálně – záleží na neformálním jednání. Jestliže panuje nedůvěra k našemu premiérovi, a ta musí panovat po auditech, co zveřejnila Evropská komise, tak je to pro Česko velmi těžké. Myslím, že už to je důvod, proč Andrej Babiš nemá být premiérem. Je pro to tisíc důvodů vnitropolitických, ale tento je podstatný.“

Za hlavní problém Evropské unie ale považuje Petr Fiala neefektivitu. „Řídí spoustu věcí, které řídit nemá, zasahuje do úplných hloupostí národních států, ale když potom přijdou podstatné otázky, kdy bychom čekali, že bude spolupráce dobře fungovat – jako byla například migrační krize – tak se ukáže, že státy se vracejí zpátky k národním řešením, protože společná řešení nefungují,“ zhodnotil.