O rady exekutorů dlužníci zájem neměli. Polovina ani neví, jak se dobrat příčiny exekuce

Události ČT: S exekucemi se pojí řada potíží. Dlužníci o nich mnohdy nevědí (zdroj: ČT24)

Jedenáct exekutorských úřadů se koncem června na jeden den stalo bezplatnými poradnami pro všechny, koho náležitosti a hrozby kolem exekucí zajímají, nebo kdo se s nimi už přímo potýká. Jak exekuci zjistit, o co všechno můžu přijít, nebo kdy podat stížnost, jsou témata, s nimiž si lidé v dluzích často nedokáží poradit. Stejně jako v minulém roce se poradenský den setkal s nezájmem.

Třeba v Karviné se exekuce vztahuje na více než 7 tisíc lidí. Možnost bezplatně se poradit přímo v tamní kanceláři exekutorského úřadu nevyužil nikdo. „Vzhledem k tomu, jak neúspěšný byl ten den minulý rok, jsme nějaký nápor dlužníků neočekávali,“ vysvětluje exekutorka Simona Kiselová.

Během dne fungovala také online poradna, která ovšem funguje i nadále po celý rok každé úterý od 9:00 do 12:00. Pravidelně tam na dotazy od lidí reagují soudní exekutoři, právníci exekutorské komory, exekutorští kandidáti a koncipienti.

Každý druhý dlužník se neumí dobrat toho, proč exekuce vznikla

Česká asociace povinných, která dlužníky sdružuje, zjistila v anketě, že polovina z nich neumí zjistit ani to, na základě čeho exekuce vznikla. Nejvíce pak dlužníky zajímá, kolik exekucí vůbec mají. Výpis z centrální evidence lze přitom získat během minuty za padesátikorunu na poště.

obrázek
Zdroj: ČT24

Podle asociace neví třetina dlužníků, co mají dělat, když jim při návštěvě výběrčí dluhu zabaví i to, co nesmí. A až 80 procent lidí neví, kdy a kde si na exekutora mohou stěžovat. „Právní vědomí dlužníků je často velmi nízké. Často jde o lidi s nižším vzděláním a o dané informace ani nemají zájem,“ říká advokát Robert Jehne.

Ne vždy je na vině nízká finanční gramotnost

Nějakou exekuci má v Česku průměrně každý jedenáctý člověk starší 15 let. Průměrná jistina na ni, což je označení pro základní peněžní částku, která byla půjčena, činí 75 712 korun. Ukázala to mapa exekucí, kterou nedávno na internetu zveřejnili její autoři z Otevřené společnosti a Ekumenické akademie.

Každý den zahajují exekutoři 1863 nových exekucí. Nejvyšší podíl lidí s exekucí je podle mapy v Ústeckém a Karlovarském kraji, nejnižší na Vysočině a ve Zlínském kraji. Nejzadluženějším okresem je Most, kde má exekuci pětina lidí nad 15 let. Nejvyšší průměrnou částku na exekuci mají Pražané – 116 608 korun. Od určitého počtu exekucí pak lidé nejsou schopni své závazky plnit a dostávají se do dluhové pasti.

Jsou tu obecné mýty, že dlužník je marnotratník, který si za vše může sám, že je to způsobeno jeho nízkou finanční gramotností, podpisem smluv bez přečtení, půjčováním si na vánoční dárky a dovolené. Příčin toho, co vede do dluhové pasti, je ale víc. Lidem zemře partner, rozvedou se, přijdou o práci, mají pracovní úraz a jejich příjem najednou spadne.
Radek Hábl
koordinátor projektu Mapa exekucí